Activitats del CSMA:
- Atenció ambulatòria individual.
-
Atenció a les famílies.
-
Atenció ambulatòria grupal i psicoeducació.
-
Atenció domiciliària.
-
Programa Trastorn Mental Greu (TMG).
-
Programa de suport de Salut Mental a Atenció Primària (PSP).
Programa de Suport de Salut Mental a Atenció Primària (PSP): El programa de suport a la primària es duu a terme pels professionals del CSMA. Aproxima l’assistència especialitzada a l’entorn més habitual del pacient: l’Àrea Bàsica de Salut (ABS). Es pretén facilitar l’accés a l’atenció psiquiàtrica i psicològica especialitzada, millorar l’adequació de la demanda, donar suport als professionals d’assistència Primària, agilitzar interconsultes, col·laborar en programes d’atenció conjunts i reduir la llista d’espera. Setmanalment, un psiquiatre es desplaça a l’ABS per a desenvolupar-hi activitat assistencial i tasques de coordinació amb els professionals d’atenció primària.
Programa assistencial bàsic del CSMIJ a Rubí i Castellbisbal:
Objectius:
- Oferir assistència psicològica i/o psiquiàtrica en funció de les necessitats dels nens i adolescents.
- Oferir diverses modalitats de tractament donant resposta a les necessitats dels nens i adolescents, així com de les seves famílies o tutors legals.
- Tenir en compte les coordinacions i derivacions que requereixi cada cas, amb altres serveis de la xarxa i serveis d’atenció a la infància.
Programes específics:
- Programa d’atenció específica als trastorns mentals greus (TMG) en els infants i els adolescents: Atenció a la població infantil i juvenil que presenta un TMG incloent la detecció, l’assistència i la rehabilitació.
- Programa de Suport a l’Educació Especial (PSEE): Atenció als alumnes de l’Escola d’educació especial Ca n’Oriol i de les Unitats de Suport en Educació Especial que presentin trastorns generalitzats del desenvolupament, psicosis i autisme.
- Programa de Suport a l’Atenció Primària de Salut (PSP): Dirigit als usuaris dels Centres d’Atenció Primària de Salut de Rubí i Castellbisbal, és un programa compartit amb Atenció Primària (AP), Salut Mental i addiccions amb l’objectiu de donar la millor resposta a les necessitats de la població, compartint la responsabilitat assistencial dels problemes de salut mental de la població de referència i millorant la capacitat de detecció i d’intervenció a AP.
- Programa Salut i Escola (PSiE): Donar suport a les infermeres del programa salut i escola adreçat als adolescents de 3r. i 4t. d’ESO en la promoció d’hàbits saludables, en la prevenció i detecció de trastorns mentals i en la intervenció en els casos que necessitin una interconsulta o derivació al CSMIJ.
- Programa adolescents i consums (compartit amb el Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències –CASD): Atenció dels adolescents amb trastorn mental i consum de tòxics a través de la Unitat Funcional CASD-CSMIJ.
- Programa transversal de famílies: Servei transversal que té com objectius potenciar en cada dispositiu el treball adreçat a les famílies, des d’una vessant assistencial i preventiva i buscant criteris de confluència comuns respecte a l’atenció a famílies als centres de salut mental i servei de rehabilitació comunitària.
Prevenció i treball comunitari
Formació, docència i recerca
Programa assistencial bàsic del CASD:
-
Entrevistes d’avaluació, diagnòstic i orientació terapèutica.
-
Tractaments de desintoxicació i deshabituació en règim ambulatori.
-
Control i seguiment de la patologia no psiquiàtrica associada a les drogodependències.
-
Intervencions i seguiments d’infermeria.
-
Tractaments psicofarmacològics.
-
Tractaments psicoterapèutics individuals, de parella, familiars i/o grupals
-
Atenció i orientació a les problemàtiques socials: aspectes formatius, laborals, legals i familiars.
-
Programació, derivació i seguiment de tractaments en recursos residencials: comunitat terapèutica, centres de dia, pisos assistits o centres sociosanitaris.
Programes específics:
Prevenció i treball comunitari:
-
Programes de formació, suport i assessorament a professionals.
-
Programes d'informació i sensibilització a la població general i col·lectius específics.
|