L’anatomia patològica és l’especialitat mèdica que estudia les lesions i alteracions cel·lulars dels òrgans i teixits, de l’impacte estructural i funcional i, per tant, de la seva repercussió a l’organisme. Es tracta de comprendre i aprofundir en l’empremta que les malalties deixen en l’estructura dels teixits. Aquesta és estudiada amb diferents tècniques que van des de l’estudi macroscòpic fins als microscòpics a partir de l’ús tant de la microscòpia òptica convencional com de l’electrònica.
Ens els últims anys s’han posat en marxa diferents tècniques per estudiar canvis en la ultraestructura, i que pretenen l’observació indirecta de canvis a nivell molecular. Aquestes tècniques van des de la immunohistoquímica fins les més recents i innovadores que estudien canvis en l’estructura genòmica (genètica molecular).
Tots aquests estudis es porten a terme després d’extreure petits fragments de teixit (biòpsia) o cèl·lules obtingudes per aspiracions amb agulles o a partir dels processos de descamació natural (estudis citològics).
Els estudis anatomo-patològics post-mortem (necròpsies) també formen part d’aquesta disciplina i suposen una via indispensable per a millorar els coneixements sobre l’evolució i tractament de determinades malalties.
|