dimarts, 21 de setembre de 2021
  
 
GRUP CST > Qui som > Àrea institucional > Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

  Notícies / Recull de premsa
  Logotip i marca gràfica
  Visites escolars

Notícies / Recull de premsa

El CST i La Vida és Xula presenten els resultats de l’ús d’un dispositiu per a la prevenció de l’alopècia en malaltes de càncer de mama

El CST i La Vida és Xula presenten els resultats de l’ús d’un dispositiu per a la prevenció de l’alopècia en malaltes de càncer de mamaTerrassa, 29 d’abril de 2021. El Servei d’Oncologia de l’Hospital de Terrassa utilitza un Dispositiu de Prevenció de l’Alopècia en malaltes amb càncer de mama des de l’abril de 2019.

Aquest sistema, provoca el refredament del cuir pilós durant el tractament amb la quimioteràpia, de manera que aquesta, a través de la sang, arribi en menor concentració a l’arrel dels cabells, evitant o reduint així la seva caiguda.

El Dispositiu es va adquirir gràcies a l’Associació “La Vida és xula”, creada en memòria de la Laia Mira, una malalta que va ser tractada a l’Hospital de Terrassa pel seu càncer de mama i va lluitar contra la malaltia durant anys, sense perdre mai el somriure i donant una lliçó de coratge i amor a la vida.

L’Associació va fer una campanya de captació de fons organitzant, entre d’altres activitats, dos torneig de pàdel solidaris al Club Natació Terrassa. La recaptació, 26.000 euros, la va cedir al Consorci Sanitari de Terrassa per poder disposar d’un primer Dispositiu de Prevenció de l’Alopècia.

Avui a l’Hospital de dia d’Oncologia de l’Hospital de Terrassa s’ha fet un acte commemoratiu en record de la Laia Mira i en agraïment a la tasca continuada de l’Associació La Vida és Xula per millorar la qualitat de vida de les malaltes amb càncer de mama i d’altres càncers.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, la regidora de Salut, Mònica Polo, la presidenta de l’Associació la Vida és Xula, Montse Guindo, el president del Club Natació Terrassa, Jordi Martín,  i ha estat presidit pel president del Consorci Sanitari de Terrassa, Jordi Labòria.

L’Oncologia moderna intenta donar resposta a les necessitats dels pacients de forma cada vegada més àmplia i transversal focalitzant no només en els aspectes tècnics dels tractaments i els seus resultats, sinó també en la preservació o millora de la qualitat de vida dels malalts i incidint en les seves necessitats emocionals.

Els tractaments oncològics han experimentat un important desenvolupament en relació a la seva eficàcia i també a la seva tolerància. Alguns dels efectes secundaris produïts més sovint per la quimioteràpia, com les nàusees o les baixades de defenses, es controlen avui molt millor que anys enrere. Tot i així, la pèrdua del cabell continua sent una toxicitat present en molts dels tractaments, que deteriora indubtablement la qualitat de vida dels malalts i les malaltes a causa de l’impacte en la seva autoimatge, i inclús en les seves relacions familiars i socials.

Durant els últims dos anys, s’han tractat amb el Dispositiu per a la prevenció de l’alopècia un total de 90 pacients d’entre 28 i 79 anys, la majoria dones amb càncer de mama (73 malaltes), però també amb càncer ginecològic o digestiu i un home amb càncer de pulmó. Aquests tipus de càncer es tracten habitualment amb tractaments que molt sovint provoquen una pèrdua important del cabell. El 52% de les malaltes, han finalitzat el tractament amb un alt grau de satisfacció respecte a la preservació del seu cabell i la seva autoimatge. La resta, han abandonat l’ús del Dispositiu per què no toleraven el fred que provoca la màquina o bé per que els hi continuava caient el cabell.

Begoña Parrado, una de les pacients que s’ha beneficiat en aquest temps del Dispositiu ens ha explicat la seva experiència “la conservació del meu cabell va tenir un impacte positiu en la meva vivència de la malaltia i en la capacitat de lluitar contra la mateixa”.

La Fundació “La Vida és Xula” continua treballat, en col·laboració amb el Consorci, per recaptar fons per l’adquisició d’un segon Dispositiu amb l’objectiu que més pacients se’n puguin beneficiar.


(<)
 
disseny Ingenia amb tecnologia Icnea