dissabte, 20 d’abril de 2019
  
 
GRUP CST > Qui som > Àrea institucional > Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

  Notícies / Recull de premsa
  Logotip i marca gràfica
  Visites escolars

Notícies / Recull de premsa

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte al Vallès Occidental ha diagnosticat 233 persones amb càncer invasiu en 2 anys

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte al Vallès Occidental ha diagnosticat 233 persones amb càncer invasiu en 2 anys

 

 

Consorci Sanitari de Terrassa, Mutua Terrassa i Corporació Sanitària Parc Taulí són els tres centres col·laboradors del Programa així com el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

27 de març de 2018 - El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte del Vallès Occidental, coordinat per l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer (OTC) del Parc Taulí, ha diagnosticat 233 persones amb càncer invasiu en la primera ronda, que es va iniciar l’1 d’octubre de 2015 i va finalitzar el desembre de 2017.

Els resultats preliminars recullen la participació d’un total de 71.442 (37’5%) persones sobre un total de 190.508 candidats a participar. En un 6,3% dels ciutadans, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva. A partir d’aquí es van realitzar  4.355 colonoscòpies a les unitats d'endoscòpia dels tres hospitals col·laboradors, diagnosticant 233 pacients amb càncer invasiu. Tanmateix, també s’han diagnosticat un total de 2.192 pacients amb lesions de risc intermedi o superior, poliposi o malaltia inflamatòria intestinal que requeriran de seguiment mèdic.

En relació  a la participació al Programa, destaca el percentatge superior de dones (40%), en relació als homes (35,28%). Tot i això, els homes són els que registren un percentatge superior de resultats positius en la prova de detecció de sang oculta en femta (8,04%), en relació als resultats de les dones (5,1%).

 Segona ronda del Programa

A dia d’avui,  la segona ronda del Programa ja s'està desplegant per tots els municipis de la comarca. La població diana del Programa al Vallès Occidental –homes i dones d’entre 50 i 69 anys– és convidada per carta cada dos anys, seguint un calendari per municipis o àrees bàsiques de salut que es pot consultar al web del Programa .

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i, sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació.

(<)
 
disseny Ingenia amb tecnologia Icnea