dilluns, 1 de març de 2021
  
 
GRUP CST > Qui som > Àrea institucional > Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

  Notícies / Recull de premsa
  Logotip i marca gràfica
  Visites escolars

Notícies / Recull de premsa

El Servei de Nefrologia del Consorci Sanitari de Terrassa inicia el Programa d’Hemodiàlisi Domiciliària

El Servei de Nefrologia del Consorci Sanitari de Terrassa inicia el Programa d’Hemodiàlisi Domiciliària


Els pacients candidats ja no hauran de desplaçar-se a l’hospital per fer les sessions

Terrassa, 22 de febrer de 2020. - El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha iniciat el programa d’hemodiàlisi domiciliària aquest mes de febrer. El primer pacient ha començat a fer hemodiàlisi al seu domicili sense cap incidència, després de 4 setmanes d'entrenament a la Unitat de Diàlisi de l’Hospital de Terrassa.

El Projecte Hemodinn està liderat pel Servei de Nefrologia del CST en col·laboració amb l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i s'emmarca en el Programa de Compra Pública d'Innovació en Salut de la Generalitat. L'actuació té per objectiu millorar la qualitat i l'eficiència de l'atenció sanitària.

L’hemodiàlisi domiciliària és una de les modalitats per substituir la funció renal que permet realitzar l’hemodiàlisi de manera autònoma sense que el pacient s’hagi de desplaçar periòdicament a l’hospital. L’hemodiàlisi domiciliària atorga beneficis clínics, gràcies a les sessions freqüents (5-6 cops per setmana), perquè s’assembla més al funcionament del propi ronyó i, per tant, millora la tolerància de les sessions i els paràmetres clínics i analítics. Les modalitats domiciliàries permeten flexibilitzar els horaris i eviten la pèrdua de temps en els trasllats als centres sanitaris on es fa l’hemodiàlisi. És indubtable que facilita la conciliació familiar i laboral amb la millora de la qualitat de vida i més possibilitat de mantenir l’activitat laboral. En definitiva, la diàlisi s’adapta i s’individualitza a les necessitats i a les característiques clíniques i personals de cada pacient, i no al contrari, no és el pacient el que s’adapta a l’hospital.

L’hemodiàlisi domiciliària es pot aplicar a pacients joves amb vida laboral activa fins a pacients d’edat avançada amb molta patologia associada, que podrien beneficiar-se d’una millor tolerància, i evitar els desplaçaments a les unitats hospitalàries o centres d’hemodiàlisi.

El procés d’aprenentatge acostuma a durar un mes i el porten a terme els professionals d’infermeria de la Unitat de Diàlisi domiciliària de l’Hospital de Terrassa. Poc a poc s’ensenya al pacient a fer el muntatge i el funcionament del monitor i com fer els controls i les cures. Durant aquest període el malalt aprèn a fer-se les sessions d’hemodiàlisi en el centre i un cop assolides aquestes habilitats comença les sessions en el seu domicili.

Hemodinn, és un projecte innovador impulsat pel Departament de Salut amb una subvenció del 50% del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que incorpora un nou sistema per fer la modalitat d’hemodiàlisi domiciliària, utilitzant uns monitors compactes, de fàcil maneig i fàcilment transportables, sense requeriment d’instal·lació d’una planta de tractament de l’aigua en el domicili. Així mateix Hemodinn està desenvolupant una plataforma digital per monitoritzar en el domicili del pacient les constants i dades clíniques clau, facilitant el seguiment i efectivitat del tractament, així com poder donar  indicacions terapèutiques o consells de salut als pacients.

L’acostament de l’assistència al domicili és un dels reptes de la sanitat i Hemodinn és un dels projectes que permet avançar en l’àmbit de la telemedicina.

(<)
 
disseny Ingenia amb tecnologia Icnea