dimecres, 20 d’octubre de 2021
  
 
GRUP CST > Qui som > Àrea institucional > Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

  Notícies / Recull de premsa
  Logotip i marca gràfica
  Visites escolars

Notícies / Recull de premsa

La relació entre el consum de sal i les malalties cardiovasculars. Dia mundial del cor

La relació entre el consum de sal i les malalties cardiovasculars. Dia mundial del cor


Terrassa, 29 de setembre de 2021. Existeix una relació causal entre el consum elevat crònic de sal i les malalties cardiovasculars.

El 80% de la sal que consumim queda amagada en aliments preparats, precuinats, processats i ultra processats.

El sodi (un dels elements de la sal) és un nutrient essencial i és imprescindible per a l’adequat funcionament de l’organisme i ha de tenir uns nivells estables en sang. No obstant un excés de sodi dóna lloc a un efecte directe sobre la pressió arterial augmentant-la.

L’excés de consum de sal obliga al nostre organisme a eliminar-la a través dels ronyons, la sal reté aigua, augmenta el gruix de les parets de les artèries i les fa més rígides. A llarg termini condiciona hipertensió arterial i incrementa el risc d’accidents vasculars cerebrals, angina i infart de miocardi, hipertròfia ventricular, insuficiència cardíaca i malaltia renal crònica. D’altra banda, també es relaciona amb l’obesitat, la litiasi renal, l’osteoporosi i el càncer d’estómac.

L’efecte de la sal sobre la pressió arterial no és igual per tot el món. Hi ha persones que són més sensibles que altres. Les persones hipertenses que són sensibles a la sal, tenen més risc de patir malalties cardiovasculars.

La pressió arterial alta és una de les principals causes de malalties cardiovascular, per exemple la insuficiència cardíaca.  Aquesta malaltia dona lloc a reducció d’esperança de vida i reducció de qualitat de vida de qui la pateix. S’estima que al Consorci Sanitari de Terrassa es generen cada any més de 450 ingressos hospitalaris per insuficiència cardíaca donant lloc a una elevada necessitat de recursos humans i materials, d’espais assistencials, proves diagnòstiques, tractaments,...

Si aconseguíssim reduir la ingesta de sal a nivells de menys de 5-6 g/dia (el consum actual és entre 9-12 g/dia) donaria lloc a una millora important en la salut pública, estalvi en costs sanitaris i laborals.

Una reducció en la ingesta de sal (6 g al dia) és beneficiós i redueix el risc de malalties cardiovasculars.

(<)
 
disseny Ingenia amb tecnologia Icnea