dimarts, 21 de setembre de 2021
  
 
GRUP CST > Qui som > Àrea institucional > Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

  Notícies / Recull de premsa
  Logotip i marca gràfica
  Visites escolars

Notícies / Recull de premsa

Prevenció del dol patològic 05.06.14

Prevenció del dol patològic 05.06.14

El passat 5 de juny, es va presentar a l’Hospital de Terrassa la sessió sobre Prevenció del dol patològic, a càrrec de l’Alfons Gea Romero, psicòleg de la Funerària de Terrassa.

Aquesta sessió, organitzada pel Comitè de Salut Integrativa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), s’emmarca en el Programa d’Atenció Integral al Final de la Vida (PAIFV) del CST que inclou professionals de la Funerària de Terrassa i del CST. Un dels objectius del programa és processar la informació d’anticipació de la mort per tal de reduir la incidència i l’impacte del dol complicat amb totes les repercussions personals i socials que comporta.

El dol comprèn tot el treball que es fa amb el dolor provocat per una pèrdua significativa, per això es parla d’elaboració del dol. Si el dolor és expressat, el podem treballar, però si és amagat o reprimit, no. En aquest sentit, es tracta de facilitar l’expressió del dolor. Malauradament, avui dia el dolor troba grans dificultats per poder ser expressat.

El fet que un vincle es trenqui produeix dolor. Les persones, sovint no veuen atès correctament el dolor que els produeixen els dols latents o manifestos en la seva vida, cosa que entorpeix les altres accions que es puguin fer per ajudar-les a tirar endavant.

Només quan el dolor està treballat a fons, arriba el moment en què la persona pot parlar de l’objecte que ha perdut amb serenor. Aquest moment arriba quan se n’ha pogut acomiadar (li ha dit “adéu”), quan ha tallat la “corda” i quan l’ha pogut “enterrar” psíquicament. Hi ha un ritme i una velocitat diferents en l’elaboració de cada pèrdua.

(<)
 
disseny Ingenia amb tecnologia Icnea