dimarts, 25 de setembre de 2018
  
 
GRUP CST > Qui som > Àrea institucional > Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

  Notícies / Recull de premsa
  Logotip i marca gràfica
  Visites escolars

Notícies / Recull de premsa

Projecte FUTSAL: salut mental i esport al Consorci Sanitari de Terrassa

 

Terrassa, 26 de maig de 2017 - Des del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) es desenvolupa un programa d’esport, centrat en la pràctica del futbol sala, dirigit a persones amb problemes de salut mental, juntament amb familiars, professionals o qualsevol altre persona que en vulgui formar part.

Aquest projecte sorgeix arran de la demanda dels propis usuaris del dispositiu, que volen practicar aquest esport però a la ciutat no disposen de cap club esportiu, associació o centre de salut on puguin vincular-se per a realitzar aquesta activitat de manera inclusiva.

El projecte FUTSAL respon també a les línies estratègiques del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions  2017-2020, del Departament de Salut.

Cal destacar la importància de l'exercici físic com una variant de gran pes en l'abordatge multidisciplinari d'una patologia mental a l'hora de millorar el benestar general  i l’estat psicològic del pacient. Els beneficis que comporta l’esport són molts, alguns relacionats amb la salut física, d’altres amb la salut mental i per últim, destaquen també grans beneficis socials ja que l’esport permet obrir espais de relació i comunicació entre els participants i amb la societat en general.

El fet  que des del mateix CSMA es realitzi aquesta activitat pot afavorir l'adherència dels usuaris. Igualment, al ser els mateixos professionals d'aquest centre els encarregats de supervisar l'activitat, infermer, treballadora social i psicòleg, afavorirà el seguiment del seu procés de salut.

A diferència d’altres projectes, aquest pretén afavorir l’atenció a la diversitat i potenciar la inclusió social per mitjà de l’esport, i ha de permetre avançar cap a una normalització esportiva.

En col·laboració amb el Club Social Egara i altres dispositius que atenen persones amb trastorns mentals, es fa una proposta de treball en xarxa per tal de portar a terme aquest projecte comunitari basat en la pràctica d’esport en equip, de tipus recreatiu. 

La col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa a través de la Regidoria d’Esports, permet la cessió de l’espai adient per a realitzar l'activitat en el Pavelló de la zona esportiva municipal de Can Jofresa.

Se signa un conveni de col·laboració amb la Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS) pel qual cedeixen el material necessari per a la pràctica de l’esport. 

L’Associació de Veïns de Vallparadís ha mostrat un gran interès en el projecte per a facilitar la inclusió a la comunitat dels usuaris del CSMA col·laborant amb la lluita contra l’estigmatització d’aquests. 

Des del CST es  vol agrair a les institucions i persones responsables que inicialment col·laboren en el projecte que promoguin i facilitin la pràctica d'activitat física a tota la població, en especial a aquells sectors més necessitats i vulnerables.

(<)
 
disseny Ingenia amb tecnologia Icnea