dimarts, 11 d’agost de 2020
  
 
GRUP CST > Qui som > Àrea institucional > Comunicació i premsa

Comunicació i premsa

  Notícies / Recull de premsa
  Logotip i marca gràfica
  Visites escolars

Notícies / Recull de premsa

XXII Workshop de Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa "L’Atenció a la Salut Mental Perinatal a Catalunya"

XXII Workshop de Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa "L’Atenció a la Salut Mental Perinatal a Catalunya"

 

 

Terrassa, 26 d’octubre de 2018.  L’Hospital de Terrassa ha acollit aquest divendres, el XXII Workshop de Salut Mental organitzat per l’Àmbit d’Atenció a la Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), enguany sota el títol “L’Atenció a la Salut Mental Perinatal a Catalunya”.

Els objectius de la Jornada han estat donar a conèixer la situació actual de l’atenció a la salut mental perinatal a les unitats acreditades a Catalunya i proporcionar eines als professionals per a identificar a les gestants amb risc de presentar trastorn mental i per a garantir-ne un seguiment adequat.

En la inauguració de la Jornada, Alfredo Garcia, director gerent del CST ha destacat la trajectòria de la Unitat de Salut Mental Perinatal (USMP) del CST, que fa 10 anys que funciona i que va ser de les primeres de Catalunya en tractar de forma multidisciplinar les gestants amb risc de patologia psiquiàtrica.

La Unitat ha optimitzat el maneig d’aquestes gestants mitjançant una atenció transversal des de l’atenció primària fins a l’atenció hospitalària i engloba el període preconcepcional, el procés de la gestació, part, puerperi i fins el primer any postpart.

Està formada per professionals de Salut Mental i d’atenció Materno-Infantil així com Treball social i Atenció primària i s’estructura en diferents programes d’atenció especialitzada.

Diferents estudis avalen que la valoració, la detecció, el maneig i el tractament dels problemes i la patologia mental de la dona durant l’embaràs i el puerperi són fonamentals per assegurar uns bons resultats en salut tant en la mare com en el nadó.

La depressió i l’ansietat són els problemes de salut mental més freqüents durant l’embaràs, el 12% de les dones poden tenir una depressió i el 13% experimenta ansietat en algun moment. Aquestes patologies també es poden patir de manera conjunta. Pel que fa al postpart, a Catalunya la prevalença de trastorns depressius i d’ansietat és del 18%

El Departament de Salut edita El Protocol de Seguiment de l’Embaràs a Catalunya i en les tres edicions s’han fet actualitzacions en relació a l’àmbit de la Salut Mental:

-Detecció precoç i atenció a les situacions de violència masclista.

-Millores en la detecció i actuació davant dels consums de tabac, alcohol i altres drogues durant l’embaràs.

-Valoració de la salut mental: cribratge sistemàtic dels estats depressius i ansiosos.

La Jornada s’ha estructurat en dues taules rodones la primera de les quals ha presentat els programes de Salut Mental Perinatal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, de l’Hospital Clínic i del Consorci Sanitari de Terrassa així com el Nou protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya des del Programa ASSIR del CST.

La segona taula rodona ha fet un repàs de Situacions complexes de la Salut mental perinatal en relació a

-Embaràs i consum de substàncies

-Embaràs i Teràpia Electroconvulsiva

-Embaràs i Trastorns de la conducta alimentària

-Embaràs i adolescència.

Per finalitzar s’ha fet un debat sobre la coordinació i el futur de l’Atenció a la Salut Mental Perinatal a Catalunya des del punt de vista de Salut Pública del Departament de Salut, de Planificació i Avaluació del Servei Català de la Salut i de la coordinació dels dispositius d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Catalunya (ASSIR).

La cloenda del Workshop, que ha aplegat al voltant de 180 professionals d’arreu de Catalunya, ha estat a càrrec de Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut. 

(<)
 
disseny Ingenia amb tecnologia Icnea