Día Mundial de la Actividad Física

Avui és el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que pretén promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar, tot seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El lema d’enguany és “Mou-te, i viu feliç”.

L’activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties. Caminar, anar amb bicicleta, fer activitats quotidianes d’una manera activa, practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement jugar convé perquè prevé malalties, millora la qualitat física i el funcionament de l’organisme, augmenta l’esperança i la qualitat de vida, ajuda a dormir millor, afavoreix les relacions socials i fomenta valors positius, millora la salut mental, així com també la memòria i la capacitat d’aprenentatge i el rendiment escolar.

Podeu trobar més informació al web de Salut Pública Gencat.

Avui, però, ens volem centrar en els beneficis de l’exercici de força en la salut de les dones.

Tot i que durant anys s’ha parlat molt dels beneficis de l’activitat cardiovascular, cada vegada es té més en compte l’impacte beneficiós de l’exercici de força en la salut femenina. Incloure una rutina de força en la pràctica diària és una mesura fàcil i no requereix d’una gran inversió en material.

La rutina de força és positiva perquè:

  • Impacta en la pèrdua de greix perifèric i visceral
  • Augmenta la massa muscular, imprescindible per evitar la pèrdua mineral òssia, però també com a mesura preventiva de la resistència a la insulina i el risc de diabetis
  • Amb una tècnica correcta s’eviten futures lesions i/o dolors musculars. És una de les mesures més efectives pel tractament de dolors crònics, com per exemple en el context d’una fibromiàlgia.
  • Millora l’estrès oxidatiu i la capacitat antioxidant, que endarrereix  l’envelliment cel·lular
  • Millora la salut de les mitocòndries i del metabolisme en general
  • Millora l’entorn hormonal i permet una millor gestió dels desequilibris dels estrògens amb l’impacte que això suposa en la qualitat de vida de la dona (millora el dolor menstrual, el sagnat menstrual abundant, la síndrome premenstrual…)
  • Millora la inflamació crònica i disminueix el risc de trastorns de salut secundaris a aquesta inflamació

Abans de llençar-te a fer exercicis de força recorda: 

  • Seguir una vida activa en el dia a dia que inclogui caminades, flexibilitat i mobilitat
  • Incloure entrenament de força de forma progressiva, amb sessions d’entre 10 i 30 minuts per anar augmentant la càrrega de mica en mica
  • Incloure petits dosis d’intensitat tipus sprints al teu entrenament funcional i en una zona còmode per a tu. Els contrastos d’intensitat li encanten al nostre cos

Sabem que l’exercici de força es beneficiós en totes les etapes vitals de la dona. Tu ja en practiques?. Si tens dubtes, consulta al teu equip assistencial.

Otras noticias de interés