La ginecologia infantojuvenil omple la sala d’actes de l’Hospital de Terrassa

Per segona vegada s’ha celebrat aquesta Jornada, organitzada pel servei d’Obstetrícia i Ginecologia del Consorci Sanitari de Terrassa.

Sota el títol Ginecologia infantojuvenil, la jornada tenia com a objectius oferir una actualització sobre alguns dels principals trastorns ginecològics freqüents en l’adolescent, així com entendre el context biopsicosocial en aquesta etapa i millorar la comunicació i la relació metge-pacient, la qual cosa revertirà de forma positiva en l’assistència clínica.

La inauguració de la jornada, que estava dirigida al personal mèdic i d’infermeria d’Atenció Familiar i Comunitària, ginecòlegs/ginecòlogues, llevadors/es, pediatres, professionals de la Consulta Jove, residents de ginecologia, de pediatria i de llevadores i personal d’infermeria de pediatria, ha estat a càrrec de Jaume Boadas Mir, director assistencial del CST; Antònia Villalba Cervantes, directora de  l’Àmbit Matern-Infantil d i directora d’Infermeria del CST i Mabel Cayuela Maldonado, metgessa adjunta i coordinadora mèdica d’Atenció Primària del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST.

Jaume Boadas ha destacat que la jornada es centra en aquest tema perquè «en aquesta edat, succeeixen moltes coses i cal atendre-les». Boadas també ha incidit en el fet que el Consorci ofereix una atenció integral als pacients, amb una «vocació docent de llarg recorregut, tant de pregrau, com de postgrau i formació continuada.»

Antònia Villalba s’ha mostrat satisfeta per la gran afluència de públic a la jornada i ha assegurat que l’atenció ginecològica infanto-juvenil té una «entitat pròpia, amb patologies pròpies, i que el seu abordatge no pot ser el mateix que en el cas de les dones adultes.» També ha volgut posar èmfasi en el fet que «la revolució sexual i les noves tecnologies ens han fet ser diferents» i que per arribar als adolescents «necessitem un llenguatge que ens acosti a ells, ja que no podem arribar-hi amb el llenguatge dels adults.»

Mabel Cayuela, per la seva banda, ha explicat que la jornada es va dissenyar per donar a conèixer «tàctiques per abordar aquesta etapa de la vida, eines per diagnosticar i per saber diferenciar el que és normal del que és una patologia.»

La jornada ha comptat amb diferents intervencions, com són:

. Laia Sala i Sala, psicòloga infantil i adolescent a Meràkia i a Nua Clínic, amb la xerrada Com parlem amb els adolescents. Idoneïtat de la consulta adolescent.

. Consol Sànchez Garré, endocrinòloga Pediàtrica del CST, amb Pubertat normal. Variants de la normalitat.

. Laia Sánchez Paniagua, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST, amb Alteracions del cicle menstrual per defecte: amenorrea hipotalàmica funcional a l’adolescent.

. Anna Vila Cortina, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST, amb Alteracions del cicle menstrual per excés: sagnat uterí anòmal a l’adolescent.

. Laia Sánchez Paniagua, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST, amb Dismenorrea i síndrome premenstrual. Són normals?.

. Anna Vila Cortina, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST, amb Embaràs adolescent: un problema social?

. Irene Fernández Márquez, psiquiatra adjunta del Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil de Rubí, amb Transtorns de la conducta alimentària: com la podem detectar i com impacta a la salut ginecològica?

. Sílvia Catalán Navarro, psicòloga, sexòloga, terapeuta de parelles de relacions, amb Sexualitat, afectivitat i adolescència.

. Laia Sánchez Paniagua, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST i Elisabet Robert Marchal, metgessa interna resident de 4t any d’Obstetrícia i Ginecologia, amb Anticoncepció, adolescència i adherència.

La cloenda de l’acte, que ha estat un èxit amb més de 150 participants, ha anat a càrrec de Mabel Cayuela Maldonado.