La jornada estava adreçada a metges i metgesses d’Atenció Primària, Medicina Interna, Geriatria, Reumatologia, Traumatologia i altres especialitats mèdiques. També a personal d’infermeria, rehabilitació i a professionals que es vegin implicats en l’atenció del procés de la fractura osteoporòtica.
Aquesta jornada tenia com a objectius millorar el coneixement dels diferents aspectes relacionats amb el diagnòstic, tractament i seguiment de les persones que han patit una fractura osteoporòtica, a la vegada que també realitzar una aproximació multidisciplinar de l’abordatge pràctic del dia a dia de la Unitat i la seva relació amb l’Atenció Intermèdia i l’Atenció Primària.
La inauguració ha estat a càrrec de Mireia Llonch, directora operativa per a la Transformació de l’Atenció Intermèdia del Departament de Salut i directora de l’Àmbit d’Atenció Intermèdia i Dependències del CST i Leonor Cuadra, coordinadora de la Unitat de Fractura Osteoporòtica del CST.
Mireia Llonch ha donat la benvinguda a la II Jornada de la Unitat de Fractura Osteoporòtica explicant que aquesta Unitat va sortir «des de la part d’ortogeriatria i a poc a poc ha anat avançant amb el lideratge de la Dra. Cuadra i ha anat incorporant diferents especialitats, diferents disciplines i, per tant, és una entitat multiprofessional i interdisciplinar amb tota aquesta transversalitat que pot oferir el Consorci Sanitari de Terrassa. El CST és una organització sanitària integral, que permet treballar molt millor la transversalitat del procés i poder oferir millors resultats de salut.»
Leonor Cuadra, per la seva banda, ha explicat el funcionament de la jornada. «L’any passat ens vau demanar que la d’enguany fos una jornada més pràctica. Així que la jornada d’avui estarà basada en casos clínics i a partir d’aquí, amb l’evidència científica, us donarem eines que us serveixin per a la pràctica clínica. Aquest és un procés transversal amb un enfoc multidisciplinar», ha afirmat.
La primera xerrada, sota el nom Interpretació de les proves diagnòstiques en osteoporosi i valoració del sistema de fractura, ha estat a càrrec de Genís Roca, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària del CAP Sant Llàtzer del CST i Maria Carme García, cap del Servei de Reumatologia del CST.
La segona intervenció, que ha versat sobre Osteoporosi induïda per glucocorticoides. Guia bàsica de tractament, ha estat a càrrec de Dolors Armengol, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna del CST; Roberto Gumucio, metge adjunt del Servei de Reumatologia del CST i Maria Marta Bianchi, metgessa adjunta del Servei de Reumatologia del CST.
Després de la pausa s’ha parlat de Step by step, de la fractura a la recuperació, amb Leonor Cuadra, metgessa adjunta del Servei de Geriatria del CST i Soraya Yedra, fisioterapeuta del CST.
Xavier Marco, odontòleg del CST i Gemma Martínez, farmacèutica del CST, han parlat sobre Tant fa com desfà…. navegant entre el benefici i el risc; mentre que José Manuel Cancio, de la direcció Mèdica d’Atenció Intermèdia del Consorci Sanitari del Maresme ha parlat sobre les Unitats de coordinació de fractures FLS (Fracture Liaison Service).
Les conclusions de la jornada han estat a càrrec de Leonor Cuadra.
Subscriu-te a la nostra newsletter