El CST celebra la I Jornada de Medicina Interna ‘Transformant la Medicina Interna: més enllà de la clínica’

Aquest matí ha tingut lloc a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa la I Jornada de Medicina Interna Transformant la Medicina Interna: més enllà de la clínica.

La jornada, organitzada pel Servei de Medicina Interna del CST,  estava adreçada a metges i metgesses internistes, de Medicina Familiar i Comunitària i altres professionals assistencials, gestors sanitaris i responsables d’innovació, investigadors en salut i experts en salut i medi ambient dins d’organitzacions sanitàries.

Els objectius de la jornada eren l’actualització dels coneixements clínics en Medicina Interna, fomentar la col·laboració multidisciplinària i promoure la reflexió sobre el paper del professional internista.

La taula inaugural ha estat a càrrec de Manel Ramírez de Arellano, director de l’Àmbit Mèdic del CST; Ferran Nonell, president de la Societat Catalano-Balear de Medicina Interna i Rosa Borrallo, cap del Servei de Medicina Interna del CST.

Ramírez de Arellano ha obert la benvinguda a la jornada explicant l’evolució i transformació del Servei de Medicina interna de l’Hospital Universitari de Terrassa des del punt de vista de no internista. «A la dècada dels 90, quan vaig començar a treballar aquí, veia el Servei de Medicina Interna com un servei monolític, impressionant. Recordo que es deia que era el Servei de Medicina Interna que més llits tenia d’hospitalització de tot Catalunya. Després vaig veure com el Servei de Medicina Interna va impulsar i liderar una sèrie de dispositius relacionats amb el maneig de la cronicitat, com per exemple l’Hospital de Dia del Pacient Crònic complex;  o la Unitat de Geriatria d’Aguts, tant des de la vessant mèdica com d’ortogeriatria.»

Nonell, per la seva banda, ha bastit una intervenció centrada en reflexionar sobre la medicina interna en general. «Si algun animal ens defineix és el camaleó. L’internista és una espècie adaptable. Sempre hem estat capdavanters en la formació de noves maneres de fer», ha manifestat.

Nonell també ha destacat el fet que la Societat Catalano-Balear de Medicina Interna vol ajudar a la recerca i, per això, ha creat els Premis a la Recerca, que volen donar «suport a equips emergents i promoure la col·laboració entre diferents hospitals, estudis multicèntrics. Ens hem de conèixer i col·laborar.»

Borrallo ha tancat la taula inaugural exposant que en els darrers anys hi ha hagut molts canvis en el Servei de Medicina Interna, «molts canvis que han avançat en paral·lel als canvis de la societat. Tot va mot ràpid i això ens obliga a assumir uns reptes d’adaptació importants, que posen en evidència la versatilitat de l’especialitat, i la capacitat per a poder adaptar-nos a noves situacions.»

La cap del Servei de Medicina Interna del CST ha tancat la seva intervenció afirmant que «ser internista és més que practicar la medicina interna, els internistes tenim un tarannà concret, amb un compromís inqüestionable. La nostra feina és poc lluïda, no operem, ni fem grans procediments. Però sempre estem allà quan hi ha un diagnòstic difícil, quan el pacient necessita una valoració global, quan les malalties s’entrellacen de forma complexa. Qui no vol un internista a la seva vida quan passa això?.»

La primera xerrada ha estat a càrrec d’Àngels Pedragosa, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna del CST i Ornella Flores, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna del CST, amb Desmuntant percepcions: la medicina interna vista pels professionals.

La següent taula, moderada per Antoni Colomé, metge adjunt del Servei de Medicina Interna del CST, ha comptat amb Gemma Ortiz, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna del CST i Anna Saurina, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia del CST, amb Malalties complexes, respostes conjuntes: un cas de treball en equip.

La segona taula ha estat moderada per Enric Garcia, metge adjunt del Servei de Medicina Interna del CST, i ha comptat amb la participació de Miquel Aranda, metge adjunt del Servei de Medicina Interna del CST i Dolores López, infermera del Servei de Medicina Interna del CST, amb L’art de cuidar: més que una professió.

La tercera taula, moderada per Àngels Pedragosa, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna del CST, ha comptat amb Lluis Masana, catedràtic Universitari a la Universitat Rovira i Virgili, que ha parlat sobre Sembrar ciència a l’hospital.

Després ha tingut lloc la taula Reptes i claus d’un equip eficaç, moderada per Ornella Flores, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna del CST, amb la participació de Maria López-Diéguez, cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf.

La darrera taula, Quan la salut del planeta és la nostra pròpia salut, ha estat moderada per Mª José Vives, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna del CST, i ha comptat amb la intervenció de Josep M. Antó, professor emèrit de la UPF.

Les conclusions i cloenda han estat a càrrec d’Àngels Pedragosa i Ornella Flores, coordinadores de la jornada.