Divendres 1 de març es va presentar a l’Hospital Universitari de Terrassa el projecte Oncobrain, impulsat pel Consorci Sanitari de Terrassa (CST), l’empresa tecnològica Broomx i el Programa Domum de la Fundació Nous Cims, un projecte que cerca mostrar, d’una forma pionera, els efectes beneficiosos de la cognició mitjançant realitat virtual immersiva (RVI) en pacients oncològics.
Al voltant del 60 o el 70% de les persones tractades amb quimioteràpia desenvolupen problemes cognitius que poden perjudicar directament la seva qualitat de vida. Cada cop hi ha més evidència sobre l’impacte d’aquest efecte nociu conegut com a “Chemobrain”. Els símptomes dels pacients engloben des d’alteracions de la memòria o de l’atenció fins a alteracions en la funcionalitat de la persona, afectant la seva ocupació i relacions socials.
A causa de la creixent progressió del càncer i els seus tractaments aquest problema està cada cop més estès. Prova d’això n’és l’esforç per a trobar solucions efectives, de forma prioritària en els centres sanitaris i els seus investigadors.
La posada en marxa d’Oncobrain cerca trobar millores cognitives, emocionals i de qualitat de vida, en les persones amb càncer i deteriorament cognitiu associat a la quimioteràpia gràcies a l’estimulació amb RVI. Aquestes tècniques obren un ventall nou i atractiu de possibilitats en el camp de les intervencions psicològiques aplicades al benestar cognitiu i emocional del pacient oncològic.
A la roda de premsa de presentació del projecte la responsable de la Unitat de Neuropsicologia del Consorci Sanitari de Terrassa, Maite Garolera, va exposar que el públic objectiu de l’Oncobrain són «persones amb càncer de 18 a 65 anys que han rebut tractament amb quimioteràpia i com a conseqüència han tingut canvis cognitius: ha canviat la seva memòria, la seva atenció, la velocitat per pensar, per organitzar-se i planificar-se. Això és bastant freqüent però dissortadament molt desconegut.»
La responsable de la Unitat de Neuropsicologia del CST va compartir que hi ha aproximadament un 70% dels pacients que reben quimioteràpia que experimenten aquests canvis i després del tractament continuen tenint dificultats cognitives. «És per això que el CST ha dissenyat una recerca utilitzant la realitat virtual immersiva sense ulleres on, en grup, tenen la sensació d’entrar dins un espai extern real. I això ens permet generar exercicis que adaptem a les necessitats de cada una de les persones.»
Garolera va posar el focus en el fet que, dins la rehabilitació neuropsicològica, és molt important que «el que s’ha après a la sala, en un espai controlat, es pugui aplicar a la vida real. I ajudi a millorar la capacitat funcional.» En cada una de les intervencions, que són multimodals, es comença amb exercicis de mindfulness, després exercicis cognitius (com l’atenció, la memòria, la velocitat de resposta, la capacitat d’organitzar-se…) i, finalment, acaben la sessió fent activitat física.
Maite Garolera va explicar que analitzant els resultats del projecte han vist que hi ha una sèrie de diferències entre abans de la intervenció i després, pel que fa a les proves d’atenció. «Hem aconseguit fer canvis en l’atenció. I, a més, hem aconseguit fer canvis en proves executives, en la capacitat de poder inhibir. També hem vist que hi ha un canvi en l’estat d’ànim i en la qualitat de vida.»
Garolera va concloure la seva intervenció afirmant que l’objectiu de l’Hospital Universitari de Terrassa és que «tot aquest benefici pugui redundar en les persones i poder millorar la seva vida.»
Per la seva banda Ignasi Capellà, cofundador de Broomx, va destacar que aquests sistemes de projecció amb realitat virtual immersiva són «la tecnologia que permet transformar l’habitació de l’hospital en el mercat de la Boqueria o en un aquari. »
Capellà va posar el focus en la necessitat de Broomx «d’idear una tecnologia que et permeti entrar en un món virtual però sense perdre el contacte humà amb la persona del costat» i ha destacat que van buscar «la manera de convertir-ho en una experiència grupal.»
«Durant aquests tres anys hem fet una tasca immersiva per tal d’aplicar aquestes tècniques i els continguts que poden ser interessants per als exercicis de rehabilitació cognitiva. En aquest temps hem vist la importància i els efectes de la tecnologia virtual a nivell humà i sanitari», va concloure.
Pau Gomes, director de l’Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, va explicar que la Fundació promou «intervencions innovadores amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics. I aquí és on neix la col·laboració entre les tres entitats.»
Per Gomes el projecte Oncobrain suposa dues grans contribucions. «D’una banda el poder donar visibilitat de les casuístiques de les persones que han patit aquesta malaltia, amb efectes cognitius derivats dels tractaments i, per altra banda, el poder generar evidència de l’efectivitat de la intervenció per a generalitzar aquest tractament.»
Podeu veure el vídeo explicatiu del projecte Oncobrain aquí.
Subscriu-te a la nostra newsletter