El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, han presentat aquest matí la segona crida del Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS), un instrument públic del sistema català de salut i de la xarxa pública de serveis socials. L’objectiu d’aquest hub és impulsar projectes innovadors que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats d’atenció social i sanitària i tenir un impacte real en la ciutadania.
La primera crida del HISS –presentada el juny de 2023 a Terrassa- demanava projectes per respondre al “Repte de la Soledat No Volguda”. Ara la seva segona crida, anomenada “Alternatives Comunitàries a la Institucionalització”, vol impulsar propostes que tinguin com a objectiu evitar o retardar la institucionalització de la població més vulnerable i fomentar que aquelles que estan ingressades en un centre puguin viure a la comunitat mitjançant solucions innovadores.
Durant la presentació de la segona crida, el titular de Salut, Manel Balcells, ha destacat que “aquest hub ha de ser l’espai en el qual es generen, testen i es desestimen projectes, i es va traient l’experiència necessària per després aplicar-los al sistema”. Balcells també ha afirmat que aquesta segona edició “consolida la crida”, que ha recordat, “naixia amb la voluntat de ser un espai de laboratori, de projectes d’innovació, en l’àmbit d’integració social i sanitària. Per tant, per alimentar l’Agència Integrada Social i Sanitària que ja ha començat a caminar, conjuntament amb el Departament de Drets Socials”.
Balcells també ha remarcat que ara “el gran repte dels dos departaments i del conjunt de la societat és com implementem després aquests projectes innovadors, com fem que aquesta innovació s’incorpori de forma sistèmica en el conjunt. Aquest és un repte difícil però necessari; cal aquesta transformació del sistema per donar resposta a les necessitats que té la societat de present i de futur”.
Per la seva part, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha afirmat que “aquesta legislatura hem fet un salt endavant en el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària. I aquest hub d’Innovació n’és una bona prova, com també ho és el treball conjunt dels dos departaments a l’AQuAS o l’entrada de l’atenció primària a les residències de gent gran”.
Pel que fa al tema de la segona crida, la desinstitucionalizació, Campuzano ha remarcat “que ja hi ha iniciatives en marxa, però aquesta és una qüestió central i un repte per al Departament de Drets Socials, començant per la infància tutelada que viu en centres o, en el camp de la discapacitat intel·lectual, on estem revisant la cartera de serveis socials per poder introduir-hi el pressupost personal o reforçar la figura de l’assistent personal. També estem impulsant els pisos amb suport destinats a diversos col·lectius vulnerables, una política que segueix aquesta lògica de la desinstitucionalització”
I finalment, Sió Heredia Rodríguez, directora executiva del HiSS, ha dit que “volem una segona crida àmplia i diversa, i tan de bo tornem a morir d’èxit en aquesta edició”.
El Hub d’Innovació Social i Sanitària és una iniciativa coordinada pel Consorci Sanitari de Terrassa (CST) juntament amb la Fundació Joan Costa i Roma, i alineada amb l’estratègia d’Atenció Integrada Social i Sanitària del Departament de Salut i del Departament de Drets Socials. El HiSS és l’instrument d’Innovació de la futura Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya.
Els objectius són captar i impulsar projectes innovadors d’Atenció Integrada en l’àmbit de la Salut i Social (AISS) alineats amb el Pla Estratègic de Serveis Socials i els reptes del Pla de Salut de Catalunya; acompanyar i donar suport als projectes Innovadors per accelerar la seva implantació en el sistema; i potenciar experiències incipients per tal d’aconseguir el desplegament de nous projectes territorials.
Programa Transforma
El HiSS, entre d’altres accions, ha creat el Programa Transforma per impulsar la captació i desenvolupament de projectes innovadors d’Atenció Integrada. I és en el marc d’aquest programa on es va fer la primera crida al juny 2023 i es fa ara aquesta segona crida. Els projectes són avaluats per experts independents i als seleccionats se’ls ofereix serveis personalitzats i un finançament inicial de fins a 80.000 euros.
Deu projectes de la primera crida: Soledat No Volguda
A la primera crida del HISS es van demanar projectes per donar respostes al “Repte de la Soledat No Volguda”, un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme. La convocatòria va tenir un gran èxit de participació, amb més d’una vuitantena de propostes. D’aquestes, se’n van escollir deu per entrar dins del Programa Transforma, que va començar el gener 2024 i acabarà l’octubre 2024.
Les deu propostes seleccionades tracten sobre temàtiques tan diverses com alimentació saludable, socialització i autonomia; robòtica per promoure dinàmiques d’estimulació cognitiva; detecció precoç de la soledat no volguda i intervenció comunitària; habitatge compartit; tallers i sessions per a persones grans; vinculació amb la natura; suport en la transició a l’etapa adulta i recursos per a la inclusió social.
Segon crida: “Alternatives Comunitàries a la Institucionalització”
La segona crida del HISS, presentada aquest matí, està dedicada a “Alternatives Comunitàries a la Institucionalització”. Té per objectiu captar propostes d’innovació adreçades a prevenir, retardar o minimitzar l’ingrés en centres de les persones vulnerables i impulsar nous models per promoure’n la vida autònoma amb els suports necessaris. El termini de presentació de propostes s’obre el 7 de maig i es tancarà el 18 de juny. Com en la primera crida, es seleccionaran 10 projectes.
La prevenció de la institucionalització té un rol central per evitar l’arribada, permanència i/o cronificació de l’estada dels col·lectius vulnerables en institucions, centres o residències, també per a la consecució d’estades transitòries i temporals. Per prevenir la institucionalització cal actuar sobre els factors que hi contribueixen, com la pobresa, la manca d’ accés a un habitatge digne o l’absència d’una xarxa de suports sòlida, entre d’altres.
Es busca reduir la dependència de les institucions tradicionals en la cura i el tractament de persones amb necessitats especials o en situacions de vulnerabilitat, promovent la integració d’aquestes persones a la societat i la prestació de serveis en entorns comunitaris enlloc de fer-ho en centres grans i/o aïllades. Per tant, suposa passar del model de cures basat en l’atenció assistencial de persones ingressades en institucions, a un model d’atenció comunitària i personalitzada, on poden triar on viure, i fer-ho integrades en la seva comunitat.
Les estratègies per abordar la desinstitucionalització i la prevenció de la institucionalització s’han de centrar en nous models de cures personalitzades, orientades a la vida en comunitat, establint vincles amb aquesta i promovent l’autonomia i el dret a decidir de les persones.
Podeu trobar més informació de la crida aquí.
Subscriu-te a la nostra newsletter