XXX Debats Quirúrgics a l’Hospital de Terrassa

“De la cirurgia bariàtrica a la metabòlica: més enllà del bisturí”. Aquest ha estat el tema escollit aquest any per celebrar la trentena edició de Debats Quirúrgics a l’Hospital de Terrassa organitzats pel Servei de Cirurgia del CST.

L’objectiu principal era millorar la competència dels professionals en el coneixement de la gènesi de l’obesitat, en la selecció dels pacients per cirurgia bariàtrica i en el coneixement de tècniques laparoscòpiques i endoscòpiques. A més, actualitzar les recomanacions en el seguiment dels pacients operats.

La inauguració va anar a càrrec de Jaume Boadas, director assistencial del CST que va destacar com “el fet de ser una Organització Sanitària Integrada facilita la col·laboració entre nivells assistencials i les diferents disciplines i el treball en equip” cabdal per tractar patologies com la que aquest any es presenta a la jornada.  A Espanya 12 de cada 1000 persones estan diagnosticades d’obesitat mòrbida i s’observa com hi ha un creixement constant en tots els tipus d’obesitat en la població espanyola.

El director de l’àmbit d’atenció quirúrgica del CST, Pablo Palma, va fer un recorregut pels 30 anys de Debats quirúrgics de l’entitat destacant “els valors que emanen del Servei de Cirurgia que són constància, dinamisme, tenacitat, perseverança i gosadia” per portar a terme any rere any els Debats.

Finalment, Meritxell Zaguirre, sotsdirectora de l’àmbit d’atenció quirúrgica al CST va destacar que l’obesitat és “una malaltia multifactorial, molt complexa” que sovint esdevé una malaltia crònica i la intervenció d’una infermeria qualificada és imprescindible per donar una atenció de qualitat.  

Els Debats van començar amb la Taula Rodona “Alimentació i metabolisme” moderada per Lluis Oms, metge del servei de cirurgia general del CST on professionals de diversos àmbits del CST van parlar sobre “Voldria tractar la meva obesitat: què faig?”, “Prims i grassos: història de l’obesitat”, “Evolució dels hàbits alimentaris”i “Vull menjar i sentir-me bé. Face to face”.

Seguidament, el José M. Balibrea, del servei de cirurgia gastrointestinal de l’Hospital Clínic de Barcelona, va parlar de “Microbiota intestinal i el seu paper a l’obesitat”

A continuació va ser el torn per la segona Taula Rodona “Intervencionisme al pacient obès” que va estar moderada per Raúl Mato, metge del servei de cirurgia general del CST, on hi van participar professionals mèdics de Mútua de Terrassa amb la ponència “De la bariàtrica a la metabòlica: indicacions de la cirurgia”, de l’Hospital de la Sant Creu i Sant Pau amb “By pass gàstric”, de la Vall d’Hebrón  amb “Gastrectomia vertical. Segur?” i del Centre mèdic Teknon amb la ponència “Tractament endoscòpic”.

Maite Garolera, neuropiscòloga del CST va parlar sobre “Obesitat i neuroimatge: tot radica a l’estómac?” que va cloure la Jornada.

Acreditats pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i, avalats per la Societat Catalana de Cirurgia, de Digestologia i d’Endoscòpia Digestiva Médico-Quirúrgica, els Debats comptaven a més,  amb el reconeixement docent per part de la Sociedad Española de Cirugía de Obesidad (SECO)

Els Debats d’aquest any van comptar amb un ampli seguiment per part de professionals de Cirurgia Digestiva, Digestologia, Endocrinologia, Medicina Interna i Medicina Familiar i Comunitària.