Diumenge 2 de juliol va tenir lloc, des de les nou del matí fins a quarts de nou del vespre, el ‘I Torneig Inclusiu de futbol sala Dani Olmo’. Durant tot el dia el Club Natació Terrassa va acollir múltiples activitats, destinades als jugadors i a les seves famílies, per a conscienciar sobre la importància de l’exercici físic com una variant de gran pes en l’abordatge multidisciplinari d’una patologia mental a l’hora de millorar el benestar general i l’estat psicològic del pacient.
Amb aquest torneig també es volia recaptar fons per ajudar a dos projectes del Consorci Sanitari de Terrassa destinats a millorar la qualitat de vida dels pacients amb malalties mentals mitjançant la pràctica esportiva: els equips de futbol sala del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) Egara Futsal, on hi participen pacients i públic general, i el projecte d’humanització assistencial de la planta de Psiquiatria de l’Hospital de Terrassa, on els pacients practiquen esports diversos, tant a la planta com al bosc de Torrebonica.
L’esport i l’exercici produeixen beneficis físics, psicològics i socials, essent importants tant en l’àmbit terapèutic com en el preventiu. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones sofrirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la vida, la seva incidència en la població va en augment i representa enormes costos econòmics i socials, fins i tot per sobre d’altres patologies com el càncer o els problemes cardiovasculars.
La benvinguda al torneig va ser a càrrec d’Antònia Villalba, directora d’Infermeria i responsable de Mecenatge del CST. Villalba va manifestar que el torneig «neix amb l’objectiu principal de donar visibilitat a les malalties de salut mental. També per posar en valor l’esport com a eina terapèutica, d’inclusió i de socialització. L’esport en general, i el futbol en particular, ajuda a la millora de situacions de salut i de vida complexes.» Villalba va acabar el seu discurs desitjant que «aquest sigui el primer de molts més tornejos que ajudin a treballar per la salut mental.»
El xut d’honor d’inici del torneig el va efectuar Miquel Olmo, pare del jugador de futbol Dani Olmo.
Setze equips i dos-cents jugadors van participar en diferents partits, tant en sala com a l’exterior, durant tot el dia al Club Natació Terrassa. Els equips participants han estat CSMA-Egara Futsal (Terrassa), SRC (Terrassa), Missatgers de la Pau (Barcelona), LaFact (Terrassa), CEF Can Mir (Rubí), Basic Team (Catalunya), Cirera-Mataró (Mataró), Fundació Gramenet (Santa Coloma de Gramenet), Preselecció jugadores origen marroquí (Catalunya), Base Montcada (Montcada i Reixac), Sanlo-Egara Futbol 7 inclusiu (Terrassa), Creu Roja-Joves Ciutat (Terrassa), Egara Femení Inclusiu (Terrassa), La Maurina-Prodis (Terrassa), CE Sabadell Inclusiu (Sabadell) i UD San Lorenzo Femenino (Terrassa).
També va tenir lloc activitats lúdiques, com el ‘xutòmetre’ solidari, golbol, diana golf, ping pong, el mural ‘Què és per tu la Salut Mental’ i, al matí, pintacares i mandales.
La cloenda la va iniciar Vicenç Vallès, director de l’Àmbit de Salut Mental del CST, que es va adreçar als participants afirmant que «el gol més important l’heu marcat vosaltres, amb la vostra presència».
Joan Gaspart, per la seva banda, va manifestar que és «molt futbolero i no es podia perdre aquesta oportunitat d’estar a Terrassa avui jugant per la salut mental».
Joan Herrera, president del Club Natació Terrassa, va asseverar que «ha estat una grata sorpresa veure la capacitat de convocatòria d’aquesta jornada.»
Dani Olmo, acabat d’arribar de l’aeroport, no es va voler perdre l’esdeveniment i va agraïr als participants la seva presència. Olmo va manifestar que, com a futbolista, té «una responsabilitat social i fer-ho a Terrassa amb aquest torneig és un plaer.»
Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, va concloure els parlaments. «Avui és un d’aquells dies que un se sent orgullós de ser l’alcalde d’aquesta ciutat», i va acabar assegurant que «l’esport no és només competició, sinó que imperen valors com la inclusió, superació i solidaritat.»
La jornada va ser organitzada pel CST, la família de Dani Olmo i el Club Egara Futsal, i compta també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, la Diputació de Barcelona, el Club Natació Terrassa, Salut i Més i moltes altres associacions i empreses, així com un nombrós equip de voluntaris que han fet possible aquesta primera edició.
Subscriu-te a la nostra newsletter