La Unitat de Salut Mental Perinatal del CST vetlla per la salut mental materna

La Unitat de Salut Mental Perinatal, que es va instaurar al Consorci Sanitari de Terrassa el 2009, treballa per a la millora de la salut mental materna, on les dones que ho necessiten reben atenció per a una millor adaptació i vivència del seu procés de gestació i postpart.

Segons les dades de l’OMS el 25% de les dones gestants experimenten algun tipus de malestar de caràcter psíquic i una de cada cinc mares patirà un trastorn de salut mental durant l’embaràs o postpart. Per això és important l’atenció, l’acompanyament emocional i la cura de la salut mental de la mare i família per donar els recursos adequats i poder adaptar-se millor als canvis que produeixen l’embaràs i la maternitat.

El primer dimecres del mes de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental Materna per sensibilitzar a la població de la salut mental durant el període perinatal i millorar els recursos destinats pels governs a la prevenció, detecció i tractament de trastorns mentals durant l’embaràs i primer any després del naixement.

Des de fa uns anys el control gestacional a Catalunya inclou cribratges validats per ajudar a la detecció de problemes de salut mental. A més les llevadores i obstetres durant les visites fan la valoració i l’acompanyament a les emocions de la dona.

L’estrès i la malaltia mental poden afectar directament el fetus i al nounat en el seu desenvolupament físic, cognitiu i emocional. Aquests efectes poden perdurar en el temps, a més del malestar que li ocasiona a la mare si no rep suport. L’Institut europeu de salut mental perinatal ha iniciat una campanya per tal de fer visible la manca de recursos públics en aquest sentit. Consulta les dades sobre la nostra unitat fenc clic: ‘Mapa del Desert’.

Altres notícies d’interès