Com la meditació ajuda a la Salut Hormonal

La meditació és una pràctica cos-ment que implica l’atenció intencionada que es dedica a un pensament, un moment, un estat o una experiència.

S’ha demostrat que la meditació té un impacte positiu en la salut mental i física, això és degut al seu paper per disminuir els alts nivells d’estrès.

L’estrès crònic s’associa amb nivells més baixos de les hormones d’estrògens, LH i progesterona. De vegades, també s’associa a nivells més elevats de FSH (hormona encarregada del creixement fol·licular) i aquests nivells alts es relacionen amb un mal funcionament ovàric.

Sabem que la LH i els estrògens són hormones essencials per a l’ovulació. La seva alteració provocada per un estrès mantingut pot produir canvis en la freqüència, durada del cicle o fins i tot provocar la seva absència. A més a més, aquest estrès s’associa amb major síndrome premenstrual i dismenorrea.

Les dones amb estrès crònic tenen un risc doble de presentar dismenorrea.

És per això que com a part de l’abordatge de la dismenorrea la gestió de l’estrès mitjançant el ioga o la meditació és fonamental.

Amb la meditació s’ha demostrat:

  • Millora dels símptomes físics i psíquics de la síndrome premenstrual (sobretot la greu).
  • Millora també la dismenorrea i el dolor previ a la menstruació.
  • Millora de la retenció de líquids.
  • Millora dels símptomes vasomotors de la menopausa: fogots i sudoració nocturna

A més, s’ha vist que  meditar 20 minuts al dia disminueix els nivells d’ansietat i d’estrès, així com les xifres de tensió arterial i els nivells de glucosa en  sang.

Per millorar el teu dia a dia recorda reservar 20 minuts per meditar. Tot suma!

Altres notícies d’interès