Al CST celebrem el Dia Mundial de l’Obesitat amb la incorporació de dues dietistes nutricionistes a l’Atenció Primària

L’alimentació té un paper transcendental en la salut de les persones i la seva qualitat de vida. Per aquest motiu, el Departament de Salut ha decidit incloure la figura del dietista-nutricionista als equips d’atenció primària d’arreu de Catalunya amb l’objectiu de promoure un estil de vida més saludable entre la població proporcionant eines perquè les persones puguin aprendre a gestionar la seva alimentació d’una forma respectuosa amb les seves necessitats.

Al Consorci Sanitari de Terrassa, per portar a terme el Programa per a la promoció d’una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de malalties, hem incorporat dues dietistes nutricionistes per donar cobertura als equips de primària del CST de la població de Terrassa-Matadepera i de Rubí-Castellbisbal.

En el Dia Mundial de l’Obesitat que se celebra avui 4 de març, volem posar de manifest  que l’excés de pes afecta cada vegada a un major nombre de persones. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2020, es calcula que la meitat de la població adulta i un de cada tres nens presenten sobrepès o obesitat. L’excés de pes està relacionat amb altres malalties, com per exemple: diabetis tipus II, hipertensió arterial, hipercolesterolèmia, etc.

Avui dia sabem que l’obesitat és una malaltia multifactorial que es veu afectada per diversos factors lligats a l’estil de vida. Entre aquests factors destaquen: la manca de coneixement sobre la composició dels aliments i el seu efecte al cos, un entorn laboral i social que promou el sedentarisme, els cànons de bellesa irreals i la pressió estètica a què està sotmesa tota la població. D’altra banda, existeixen uns determinants socials de salut que també hi contribueixen: nivell socioeconòmic, nivell d’estudis, gènere, etc.

La tasca de les noves professionals es farà de forma multidisciplinària amb la resta de professionals dels centres i en col·laboració amb els equips de salut pública sumant-se als diferents programes en què treballa l’atenció primària i comunitària amb l’objectiu d’educar i promoure una bona alimentació.