Ampliant la mirada sobre la ginecologia a l’adolescència

El 16 de novembre es va celebrar a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital de Terrassa la III Jornada d’Obstetrícia i Ginecologia, sota el títol ‘Ginecologia a l’adolescència: ampliant la mirada’.

L’objectiu principal de la jornada era realitzar una actualització de coneixements, no només sobre alguns dels principals trastorns ginecològics freqüents a l’adolescent, sinó també per a entendre el context biopsicosocial i així millorar la comunicació, la relació professional-pacient i, també, l’assistència clínica.

La taula inaugural va ser a càrrec d’Antònia Villalba, directora de l’Àmbit Matern-Infantil i directora d’Infermeria del CST; Àngels Vives, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST i Laia Sánchez Paniagua, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia, responsable de la Consulta de Ginecologia Infanto-Juvenil del CST i directora de la jornada.

Antònia Villalba va afirmar que «l’èxit de convocatòria de la jornada evidencia l’interès per temes tan transversals i variats» entorn de la ginecologia a l’adolescència. «Tenim per davant una jornada amb un programa molt extens, que fa una mirada àmplia a problemes de salut de sempre però també incorpora temes molt novedosos i que són importants per a la població, que cada cop està més informada, que cada vegada vol saber més. Nosaltres ens hem d’adaptar i variar la nostra manera de veure i de fer les coses», va explicar.

Àngels Vives, per la seva banda, va voler remarcar que l’adolescència és una etapa de transició a la vida adulta «però té una especial rellevància en l’àmbit de la ginecologia. No només pels canvis puberals sinó perquè també moltes adolescents iniciaran la seva vida sexual durant aquest període, crearan nous vincles i també definiran en bona mesura la relació amb el propi cos. Algunes patologies ja apareixeran en aquesta etapa i, per aquest motiu, moltes adolescents serà a la consulta de ginecologia on faran la primera interacció amb el sistema sanitari. Aquesta primera experiència serà transcendent de cara a la seva futura relació amb el sistema sanitari i amb la salut sexual i reproductiva.»

Vives va acabar la seva intervenció explicant que la Consulta de Ginecologia Infanto-Juvenil porta quatre anys en funcionament, de la mà de Laia Sánchez i l’Anna Vila, un entorn especial on treballar amb les adolescents «amb una perspectiva molt més adaptada a la seva realitat, amb unes ginecòlogues especialitzades, preparades i sensibilitzades amb aquesta població.»

Laia Sánchez va tancar la taula inaugural exposant que la jornada de l’any passat, que va tenir també un gran èxit de participació, va centrar-se en temes més teòrics i pròpiament ginecològics. «Enguany hem intentat reflectir la realitat que tenim a la consulta, com és el nostre dia a dia amb l’adolescent i la nostra comunicació amb ella i les limitacions amb què ens trobem. Moltes vegades ens consulten per dolor menstrual però el que acabem abordant son temes de salut digestiva i de salut mental», va concloure.

La jornada va tractar diversos temes entorn de la ginecologia a l’adolescència, des d’un abordatge integratiu i multidiscipinar, tractant àmbits més enllà de la ginecologia, com ara la salut mental i digestiva en relació a la salut ginecològica, l’endometriosi a l’adolescència, la salut genital, la importància de la salut sexoafectiva de qualitat, o la realitat de l’adolescent trans a la consulta ginecològica, entre d’altres

D’entre els ponents que van passar per les diferents taules destaquen Carme Valls, endocrinòloga especialista en Medicina de Gènere i directora del programa ‘Mujer, Salud y Calidad de Vida’; Elena Crespi, psicòloga, sexòloga i escriptora; Yolanda Morant, psiquiatra perinatal, sexòloga i terapeuta de parella o Maria Punti, dietista integrativa, experta en microbiota i salut digestiva.

Les conclusions i la cloenda van ser a càrrec d’Alba Perdiguer, resident de segon any del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST i Anna Vila i Laia Sánchez, metgesses adjuntes del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia, responsables de la consulta infanto-juvenil  del CST i directores de la jornada.

Perdiguer va fer un repàs dels grans temes abordats durant la jornada i va incidir en el fet que «invertir en adolescents té un ampli benefici per als propis adolescents quan reben aquesta atenció perquè es convertiran en adults més sans i que, alhora, criaran a bebès més sans.» 

També va parar especial atenció al fet que «la ciència discrimina a les dones. I a les adolescents les discrimina doblement. Només entre un 20 i un 30% de la població dels estudis científics són dones. La majoria de teoria que tenim s’ha fet sobre el cos de l’home, i en els fàrmacs passa el mateix. Pel que fa als nens encara és pitjor. El 70% dels fàrmacs que usem habitualment en nens no s’han provat en aquesta població.»

Perdiguer va cloure la seva intervenció remarcant un dels objectius d’aquesta jornada, que era «equilibrar la balança, conèixer que tenim biaixos i que si els coneixem els podem limitar. També potenciar l’escolta activa, acompanyar els adolescents perquè ens expressin les seves inquietuds i buscar solucions compartides.»

La jornada, que va omplir de gom a gom la sala Joan Costa Roma de l’Hospital de Terrassa, estava organitzada pel Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del CST i avalada per la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia.