Aquesta és la Setmana Mundial de la Lactància Materna

De l’1 i el 7 d’agost és la Setmana Mundial de la Lactància Materna, enguany sota el lema ‘Tancar l’escletxa: recolzament a la lactància materna per a tots’. L’objectiu és reclamar un suport a la lactància en qualsevol moment i qualsevol lloc sense que es censuri en l’espai públic; que no s’hagi d’escollir entre treballar i lactar; accés a professionals ben formats i acabar amb les promocions de llet infantil.

Durant el període de lactància materna les característiques i les situacions personals de cada mare son molt diverses. És per això que el Consorci Sanitari de Terrassa, des que participa en l’obtenció de l’acreditació com a hospital IHAN (Iniciativa per la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància), s’ha bolcat en la formació de tots aquells professionals que participen en l’atenció de la mare lactant.

Al CST s’han realitzat formacions en l’inici i manteniment de la lactància materna, també formacions en anquiloglòsia, s’ha participat en el congrés de la IHAN i s’han dut a terme revisions bibliogràfiques sobre els beneficis del calostre. En aquestes formacions han participat els professionals que poden estar en contacte amb la mare i el nadó, com son llevadores, obstetres, pediatres, infermeres pediàtriques, infermeres de família i comunitària, metges de família, fisioterapeutes…

Actualment el CST recolza la lactància materna en diferents aspectes:

  • Proporcionant informació durant l’embaràs, ja sigui en una visita amb la llevadora o en el curs de preparació al part
  • Durant el part es procuren el menor número d’intervencions: un contacte pell amb pell immediat per facilitar el vincle mare-nadó i un inici precoç de la lactància (si la mare ho desitja) en la primera hora de vida
  • Un seguiment de la lactància materna en l’ingrés de planta, ja sigui per la llevadora o la infermera i de forma espontània o sol·licitada
  • Un seguiment telefònic en el postpart amb opció de visita domiciliària
  • Aules de lactància setmanals obertes a totes les puèrperes. Durant el mes d’agost es facilita de manera individualitzada
  • Visites de seguiment del nadó

La IHAN (Iniciativa per la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància)

La IHAN, creada l’any 1992 amb el suport d’UNICEF, té com a objectiu acreditar bones pràctiques en la promoció de la lactància.

Per tal d’aconseguir aquesta acreditació has de complir un conjunt de requisits establerts per l’OMS i UNICEF basats en els ‘Deu passos per aconseguir una Feliç Lactància Natural’. A més a més assegura que els centres acreditats compliran el codi de comercialització de succedanis de llet materna. Cal remarcar que, tot i que aquesta acreditació té un impacte principal en la Lactància Materna, també assegura una assistència al Part basada en l’Estratègia d’Atenció al Part Normal del Sistema Nacional de Salut.

L’obtenció de l’acreditació és un procés complex que es realitza en quatre fases. L’Hospital Universitari de Terrassa té certificada, des de l’any passat, la primera fase. Així doncs compta amb una comissió de lactància i una autoavaluació de tots els professionals que participen en l’atenció mare-nadó.

A dia d’avui s’està treballant en la segona fase on, a part de mantenir  la comissió i autoavaluacions, s’ha iniciat un registre estadístic de la lactància.

Des de fa anys sabem que la lactància materna és el millor aliment pel nadó, ja que s’adapta a cada moment vital.

No dubtis a contactar amb nosaltres si tens qualsevol dubte o requereixes qualsevol mena de suport.

Etiquetes CSTespai dona