Cura, justícia i salut, temes de debat de la V Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa

Avui ha tingut lloc a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa la V Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del CST, sota el títol Cura, justícia i salut, destinada a generar inquietud per la reflexió ètica i que aquesta es vagi implantant en els diferents equips assistencials que conformen el Consorci Sanitari de Terrassa. Una part de les dificultats vinculades a la presa de decisions complexes està en relació amb les competències ètiques dels professionals.

La inauguració, davant d’un auditori amb totes les places cobertes, ha estat a càrrec de Jaume Boadas, director assistencial del CST i de Carme Casas, presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial del CST.

Jaume Boadas, ha fet un repàs de tot el que conforma el CST, defensant la competència i el rigor professional. Ha afirmat que “els valors ètics han d’estar presents en totes les actuacions, en el què fem, en el que no fem i en el que no hauríem de fer” i que hauria d’impregnar totes les actuacions que es realitzen a nivell assistencial i no assistencial al CST.

Carme Casas, ha explicat que la pandèmia va posar en evidència la manca de reflexió i de debat sobre temes vinculats amb la salut, algun d’ells el de la cura, la justícia i l’equitat. Pel Comitè d’ètica la pandèmia va suposar un punt d’inflexió i, a part de ser un dels períodes en el que més consultes van rebre, van entendre la necessitat d’incorporar l’ètica de la cura en tot allò que es fes, en totes les propostes i accions.

Casas afirma que “les competències ètiques poden ser un efecte protector de la salut individual i col·lectiva del professional en tant les vinculem a la presa de decisions”. La Jornada vincula la cura amb la justícia intentant entendre quina relació poden tenir els dos conceptes. L’ètica de la justícia es fonamenta en els drets i les normes i l’ètica de la cura en les relacions i les responsabilitats.

La conferència inaugural, sota el títol Les raons de l’ètica al món sanitari, ha estat a càrrec de Joan Manuel del Pozo, professor emèrit de Filosofia de la Universitat de Girona. La presentació l’ha feta Maite Jurado, membre del Comitè d’Ètica Assistencial del CST.

Del Pozo, afirma que el món sanitari és complex. Per tant, si la situació de l’alteració de la salut és un fet complex, la seva resposta també serà complexa. Per elaborar les respostes complexes es necessita participació, diàleg i intercanvi.

Després ha tingut lloc la taula La mirada dels residents, amb Laia Batlle i Laia Trepat, residents de 4rt any i 2n any de Psicologia respectivament, Ha presentat Claudia Muñoz, membre del Comitè d’Ètica Assistencial del CST.

La següent taula ha estat Com fer compatible un sistema públic de salut, amb recursos escassos, amb les necessitats creixents de la ciutadania?, amb Àngel Puyol, professor d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha presentat Maria José Jiménez, membre del Comitè d’Ètica Assistencial del CST.

La darrera taula ha estat Experiències des de diferents comissions, presentada per Enric Garcia, membre del Comitè d’Ètica Assistencial del CST.

La xerrada Comissió per a la Millora de la Pràctica Clínica ha estat a càrrec d’Antonio Sánchez, president de la Comissió per a la Millora de la Pràctica Clínica del CST; Comissió d’Humanització l’ha defensat Antònia Villalba, presidenta de la Comissió d’Humanització del CST i, finalment, Comissió d’Experiència de Pacient, amb Meritxell Zaguirre, membre de la Comissió d’Experiència Pacient del CST.

La cloenda ha estat a càrrec de Cristina Enero, membre del Comitè d’Ètica Assistencial del CST.

Altres notícies d’interès