Dia Mundial del Climateri i la Menopausa al Consorci Sanitari de Terrassa

Des de l’any 2000, cada 18 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Climateri i la Menopausa, amb l’objectiu de donar-li visibilitat aquesta etapa de la vida sexual i reproductiva de la dona.

Encara que la societat li ha atribuït connotacions negatives, per a la dona el climateri comprèn una etapa de maduresa que li pot servir per a redescobrir i connectar amb el seu cos.

El climateri es descriu com una etapa de transició que es caracteritza principalment pel cessament de la funció ovàrica i la fi de la capacitat reproductiva. La menopausa es diagnostica quan es compleixen més de dotze mesos sense període menstrual. La seva arribada sol produir-se fisiològicament entre els 45 i 55 anys.

Per a atenuar els símptomes més comuns d’aquesta etapa (insomni, fogots, canvis emocionals, etc.), així com per a prevenir l’aparició de malalties cardiovasculars o osteoporosis, és determinant dur a terme uns hàbits de vida saludables tant en l’esfera física com emocional: Alimentació adequada, exercici físic regular, control de l’estrès, potenciar relacions positives i socialització, recuperar aficions…

Els tractaments basats en teràpies naturals (fitoteràpia) són beneficiosos per a pal·liar alguns d’aquests símptomes encara que en casos excepcionals, és necessari recórrer a tractament hormonal substitutiu. Des de l’ASSIR del Consorci Sanitari de Terrassa, oferim grups d’educació sanitària en el climateri, així com acompanyament individualitzat. No dubtis a contactar amb el teu ASSIR si ho necessites.