El CST celebra la Jornada ‘Actualització en urticària-angioedema i al·lèrgia alimentària’

Aquest matí ha tingut lloc a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa la VII Jornada d’Al·lèrgia Territorial del Vallès Occidental, sota el nom Actualització en urticària-angioedema i al·lèrgia alimentària, dirigida a metges i metgesses especialistes d’Atenció Primària i Pediatria, Otorrinolaringologia, Anestèsia, Pneumologia, Dermatologia i personal d’infermeria d’aquestes especialitats.

Els objectius generals d’aquesta jornada eren millorar la competència, tant en el diagnòstic com en el tractament, dels professionals sanitaris del CST i de la resta de Centres d’Atenció Primària del Vallès Occidental que treballen amb pacients que poden tenir urticària, angioedema i al·lèrgia alimentària, així com establir quins són els criteris de derivació actuals a una Unitat d’Al·lèrgia. Per últim, també es volia fer una aproximació al maneig pràctic de la Immunoteràpia en Atenció Primària.

La inauguració ha estat a càrrec de Jaume Boadas, director assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa i Marta Viñas, cap del Servei d’Al·lèrgia del CST.

Boadas ha exposat que aquesta jornada pretén «fomentar el debat i la discussió entre professionals», objectiu important si es té en compte que «la patologia al·lèrgica s’ha anat incrementant en els darrers temps degut a múltiples factors (canvis climàtics, d’hàbits, immunològics…).»

Boadas també ha posat èmfasi en el fet que el Consorci Sanitari de Terrassa és una organització sanitària integral i que «d’entre els valors del CST destaca el fomentar el bon tracte envers els pacients i els professionals, la competència i el rigor professional. En una jornada com aquesta es posen en pràctica aquests valors.»

La primera taula, moderada per Marta Viñas, cap del Servei d’Al·lèrgia del CST i Judit Barrena, metgessa adjunta del Servei d’Al·lèrgia del CST, ha comptat amb diferents ponències sobre Actualització en urticària-angioedema, on s’ha parlat d’urticàries induïbles/cròniques, d’angioedema i d’angioedema per dèficit de C1.

La segona taula, sota el nom Al·lèrgia alimentària, ha estat moderada per Adriana Izquierdo, metgessa adjunta del Servei d’Al·lèrgia del CST i Montserrat Gámez, infermera del Servei d’Al·lèrgia del CST. La taula ha tractat sobre conceptes generals, al·lèrgia alimentària en la persona adulta, al·lèrgia alimentària en l’infant i opcions terapèutiques.

Finalment ha intervingut M. José Domingo, infermera del Servei d’Al·lèrgia del CST, amb Maneig pràctic de la immunoteràpia en atenció primària.

La cloenda ha estat a càrrec de Marta Viñas, cap del Servei d’Al·lèrgia del CST.