Jornada del Dia Mundial de l’Ictus

Getty images

L’ictus és la malaltia que produeix més discapacitat física i la segona causa de mortalitat al món

El 29 d’octubre és el Dia Mundial de l’Ictus. Per aquest motiu el 24 d’octubre, es va celebrar a la sala d’actes Joan Costa de l’Hospital de Terrassa la Jornada del Dia Mundial de l’Ictus, oberta a pacients i familiars i organitzada pel Servei de Neurologia del Consorci Sanitari de Terrassa.

L’Ictus segueix sent la segona causa de mortalitat a tot el món. Es tracta d’una patologia que suposa una gran càrrega, no només des del punt de vista sanitari, sinó també personal i familiar, pel seu impacte en la vida de les persones que el pateixen i els seus cuidadors.

La inauguració de la jornada va anar a càrrec de Jaume Boadas, director assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa i Gabriel Salazar, cap del servei de Neurologia del CST.

Jaume Boadas va destacar que l’ictus és «una patologia prevalent amb un gran impacte en la discapacitat, i és la primera malaltia en majors de 60 anys, tot i que cada vegada afecta gent més jove.» Boadas també ha volgut destacar el fet que en els darrers anys hi ha hagut molts avenços en l’atenció d’aquesta patologia, amb un major grau de coordinació assistencial. I tota aquesta tasca està enfocada a «oferir el millor tractament el més ràpid possible per tal de minimitzar-ne les seqüeles.»

Per la seva banda, Gabriel Salazar va explicar que la jornada està destinada a explicar com s’enfoca l’ictus des de l’atenció primària i ha incidit en el fet que «la tasca més important en aquesta malaltia és la prevenció, tenint en compte que tenim una població envellida i que un dels factors de risc de l’ictus és l’edat.»

Salazar també va destacar que el tractament de l’ictus ha evolucionat molt. «Abans la rehabilitació era bàsicament física, ara és global.»

A la jornada hi han participat Javier Codas, metge adjunt del servei de Neurologia del CST, amb Què és l’ictus? Com prevenir-lo, com detectar-lo, què és el codi ictus. Últimes novetats; Àngels Pedragosa, metgessa adjunta del servei de Medicina Interna del CST, amb Avenços en control de la dislipèmia; Jordi Brunet, metge d’Atenció Familiar i Comunitària del CST, amb el Paper de l’atenció primària en educació i control dels factors de risc; i Montse Grau, fisioterapeuta del CST amb Rehabilitació post ictus.