L’Hospital de Terrassa acull l’exposició “La travessia d’Elena”, que promou el coneixement de la depressió

Fins al 8 de maig podreu visitar l’exposició ‘La travessia d’Elena’, al hall de l’Hospital de Terrassa

Es tracta d’una exposició que té com a objectiu promoure el coneixement de la depressió i donar visibilitat a la realitat dels qui conviuen amb aquesta malaltia.

Es compon d’una dotzena d’il·lustracions creades per l’artista Ana Santos, que estan inspirades en més de cinc-cents testimonis reals, recollits a través de les xarxes socials, de persones que pateixen o han patit depressió, i que mostren com és viure amb aquesta malaltia.

S’estima que cada any, al voltant de 38.000 persones, són diagnosticades amb quadres depressius a Catalunya, una xifra equivalent al 5% de la població. Alhora, aquesta malaltia està associada a una alta prevalença, entre un 7% i un 10%. És a dir, es calcula que gairebé 100.000 catalans poden patir-la al llarg de la seva vida.

Pel doctor Vicenç Vallès, director d’Atenció a la Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa «probablement es degui a diferents causes. Entre elles, les biològiques, sobretot relacionades amb variacions brusques dels estrògens abans de la menstruació, a l’embaràs i després del part, i a la menopausa. També a factors socials i culturals, que poden ser precipitants de la depressió, i que generen més estrès en les dones que en els homes: desigualtats, situacions de violència sexual, física o psicològica -molt més freqüents en les dones-, sobrecàrrega laboral -ocupació, tasques domèstiques i paper de cuidadores-. És possible, també, que les dones consultin amb més facilitat que els homes per símptomes depressius».

Lluitar contra la depressió implica, per tant, no només intentar diagnosticar i tractar adequadament els casos de les persones afectades, sinó també ajudar qui es pot trobar en risc de patir aquesta malaltia. I, com passa en altres malalties, la prevenció és vital. En aquest sentit, el Dr. Vallès destaca que «la prevenció primària es basa a protegir la població dels factors socioeconòmics i altres determinants socials que afavoreixen l’aparició de trastorns mentals. El diagnòstic correcte i precoç i, per tant, un tractament més gran de la depressió, també són molt importants en la prevenció secundària».

Per al Director d’Atenció a la Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa «iniciatives com La Travessia d’Elena afavoreixen un coneixement més gran de la malaltia i la lluita contra l’estigma, que encara és present a la societat en general i també entre els professionals de la salut. Tots dos factors faciliten la detecció precoç i una consulta més primerenca als especialistes en salut mental».

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2021, un 7,7% dels homes i un 18,3% de les dones declaren tenir depressió sense especificar-ne la gravetat. La depressió apareix per una complexa interacció entre factors estressants i la vulnerabilitat individual i social. Lluitar contra la depressió implica, per tant, no només intentar diagnosticar i tractar adequadament els casos de les persones afectades, sinó també ajudar qui es pot trobar en risc de patir aquesta malaltia.

‘La Travessia d’Elena’, també una experiència virtual

L’exposició va néixer com una experiència virtual que es pot veure a deladepresionsesale.com i ara es pot visitar de manera física a Terrassa, després de passar per l’Hospital Sant Pau de Barcelona a finals del 2022. Aquesta iniciativa permet a l’usuari recórrer amb la protagonista, l’Elena, les dotze etapes de la seva travessia per descobrir com afronta les diferents situacions que pateix una persona amb depressió i arribar a terra ferma. A la pàgina web també es poden veure continguts extra, com àudios amb alguns dels testimonis, entrevistes amb especialistes mèdics i pacients, així com informació per conèixer més sobre la depressió.

‘La Travessia d’Elena’ s’emmarca dins de la campanya #DeLaDepresiónSeSale, impulsada per Lundbeck, que cada any realitza diferents accions amb l’objectiu de donar visibilitat i conscienciar sobre la depressió. Per a la doctora Susana Gómez-Lus, directora Metge de Lundbeck, «la depressió és una malaltia molt complexa perquè no hi ha un únic factor que determina que una persona la pugui desenvolupar. ‘La Travessia d’Elena’ ajuda a comprendre com se senten les persones que l’han patit o pateixen, i des de Lundbeck creiem que un coneixement més gran de la malaltia suposarà un menor estigma social».

Sobre el CST

El Consorci Sanitari de Terrassa és una organització sanitària integrada que disposa de tots els nivells d’atenció (primària, especialitzada, sociosanitària i de salut mental) i,  de forma continuada i coordinada ofereix serveis de salut a una població de més de 200.000 habitants del Vallès Occidental, dels municipis de Terrassa, Matadepera, Rubí, Castellbisbal, Sabadell i Sant Quirze.

Sobre Lundbeck

Lundbeck A/S (LUN.CO, LUN DC, HLUYY) és una empresa farmacèutica especialitzada en les malalties del cervell. Durant més de 70 anys han estat a l’avantguarda de la investigació en neurociències. Estan compromesos amb la salut del cervell per millorar la vida de cadascú.

Per a més informació: https://deladepresionsesale.com/sala-de-premsa.html