GRUPS DE RECERCA

Salut Integral a l’Adolescència (SIA)

Membres

Maria Llistosella Piñero
Mercedes Garcia Ortiz
Clara Romero Rascón
Clara Torné Beneytez
Griselda Lopez Hita

Línies de recerca

Resiliència i afrontament en context risc Avaluació i promoció de la resiliència en adolescents en situacions de risc

Resum

Amb la finalitat de potenciar factors protectors de salut en adolescents i joves que viuen en barris i contextos de risc amb importants desigualtats socials, presentem el grup de recerca de Salut Integral a l’Adolescència, liderat per la Dra. Maria Llistosella, un grup de recerca orientat a dissenyar i implementar  intervencions de promoció de la salut centrada en la potenciació de la resiliència.

La resiliència, es un concepte molt desenvolupat en l’última dècada i que té un elevat potencial en la protecció de la salut vinculada als estils de vida. La resiliència també involucra les comunitats, famílies i governs perquè hi hagi un canvi en l’estructura d’oportunitats dels infants i joves.

En aquesta època de pandèmia, on encara més s’han posat en evidència les desigualtats socials i s’han vist  incrementats els símptomes depressius, la nostra meta és assegurar un desenvolupament positiu dels adolescents en risc, i incrementant la resiliència des d’una perspectiva ecològica que permeti l’adaptació i l’afrontament a les situacions adverses, disminuir la simptomatologia depressiva,  detectar i disminuir riscos, facilitar recursos, i enfortir els factors protectors.

 • Publicacions

  Llistosella M, Gutiérrez-Rosado T, Rodríguez-Rey R, Liebenberg L, Bejarano Á, Gómez-Benito J, Limonero JT. Adaptation and Psychometric Properties of the Spanish Version of Child and Youth Resilience Measure (CYRM-32). Front Psychol. 2019 Jun 28;10:1410. doi: 10.3389/fpsyg.2019.01410. PMID: 31316419; PMCID: PMC6610767.

 • Projectes

  SLT017/20/000070.

  Desenvolupament positiu i resiliència en adolescents en context de risc. Disseny i avaluació d’una intervenció dins del programa de Salut i Escola. IP: Maria Llistosella. Juliol 2021 – Desembre 2022. Acció instrumental d’Intensificació de professionals de la salut: Modalitat d’Infermeria, llevadoria, fisioteràpia, dietètica i nutrició, òptica i optometria, podologia i protètica dental, del Programa d’impuls al talent i de l’ocupabilitat inclòs en el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020. Amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

   

  SLT002/16/00281.

  >Avaluació i promoció de la resiliència en nens i adolescents. Anàlisi de les propietats psicomètriques de la versió espanyola de l’escala CYRM-32. Disseny del programa d’intervenció. IP Maria Llistosella. Maig 2017 – Desembre 2017. Acció instrumental d’Intensificació de professionals d’infermeria inclòs en el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020. Amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.