Un estudi liderat per Sandra Bravo conclou que les activitats comunitàries de prevenció estalvien 5.600 euros per individu i any a la sanitat pública

La resident d’infermeria  del CAP Terrassa Nord, Sandra Bravo, ha realitzat un estudi, tutoritzat per l’infermer Albert Guerrero i amb la participació de l’infermer d’Atenció Familiar i Comunitària Justo Rueda, que afirma que les activitats comunitàries de prevenció de la salut estalvien 5.626 euros per individu i any a la sanitat pública.

L’estudi ha analitzat el cost i la qualitat de vida dels pacients abans i després de les intervencions comunitàries dutes a terme amb una indicació dels professionals d’AP (Metges i Infermeres de família) del CAP Terrassa Nord. L’informe ha demostrat que la mobilitat, la cura personal, l’activitat diària, el dolor, el risc d’aïllament social i l’ansietat dels pacients s’han vist millorades, així com la seva capacitat funcional. La discapacitat ha passat del 7% a l’1%.

Els costos de les malalties cròniques o de llarga evolució representen més del 75% de les despeses a l’atenció sanitària, i són la principal causa de morbiditat, discapacitat i dolor. A Espanya, el 49,3% d’homes i el 59,1% de dones de més de 15 anys tenen alguna malaltia crònica o de llarga evolució, i el percentatge s’incrementa amb l’edat fent que les dones superin els homes en totes les franges d’edat.

Aquest estudi va rebre el segon premi de les millors comunicacions orals de la XI Jornades d’Especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària de l’Associació d’Infermeria Familiar i comunitària de Catalunya (AIFiCC), que va tenir lloc ahir al Campus Clínic de la Universitat de Barcelona.

Altres notícies d’interès