15 d’octubre, Dia Internacional del Dol Perinatal

Avui, 15 d’octubre se celebra el Dia Internacional del Dol Perinatal, sota el lema “estar, escoltar, no jutjar”, amb el propòsit de conscienciar sobre el que significa la pèrdua d’un nadó durant l’embaràs, el període neonatal o el primer any de vida, tant per les dones com per les seves parelles, famílies i el seu entorn més proper.

En Espanya , les pèrdues afecten cada any  entre 80.000 i 90.000 dones . Cada una d’aquestes pèrdues són doloroses encara que varien en significat, expressió i intensitat. En aquest dia i com a gest de sensibilització sobre el dol gestacional i neonatal, s’il·luminen monuments públics amb la finalitat de disminuir el tabú que deixa a les famílies sense el suport adequat.

Des del 2019, el Consorci Sanitari de Terrassa, disposa d’un grup multiprofessional per la millora en l’atenció al dol perinatal i que vetlla per un bon acompanyament en el procés de dol .

Compartim algunes idees de frases per reflexionar i afavorir el canvi envers el dol perinatal: 

  • Les famílies i amics solen pensar que parlar sobre la mort encara serà més dolorós, però en realitat, no fer-ho és el que fa patir més.
  • Si un nadó mor durant l’embaràs o poc després de néixer, no es tracta de recuperar-se, superar-ho o passar pàgina, sinó aprendre a viure-hi.
  • Que una mare o parella visquin un dol intens després de la mort d’un nadó durant l’embaràs o poc després de néixer és totalment normal i saludable. 

Altres notícies d’interès