Contacte pell amb pell o mètode cangur

El mètode cangur o, més conegut com a “contacte  pell amb pell”, fa referència al primer contacte físic entre la mare i el seu fill/a nounat de manera immediata després del naixement, mentre es realitzen les cures i controls necessaris sense separar-los i sempre que les condicions maternes i neonatals ho permetin.

Al Consorci Sanitari de Terrassa,  des de l’any 2008 aquesta pràctica és habitual a la nostra sala de parts pels múltiples beneficis que aporta:

En la mare:

  • Redueix l’estrès, l’ansietat, i possibles problemes emocionals després del part. S’inicia el sentiment de protecció cap al nadó i afavoreix el vincle
  • Augmenta l’oxitocina, que afavoreix la contracció de l’úter disminuint així el risc d’hemorràgia, i l’ejecció del calostre.
  • Afavoreix la lactància materna exclusiva i el seu inici precoç

En el nadó:

  • Millora l’adaptació a la vida extrauterina, permetent una adequada transició al medi, fora de l’úter matern, i millorant l’estabilitat cardiorespiratòria.
  • Millora l’oxigenació del nounat, facilita la termoregulació i disminueix la despesa energètica, a més de disminuir el risc d’hipoglucèmia i millorar l’adaptació metabòlica.
  • Disminueix els nivells d’estrès i el temps de plor . Millora l’organització cerebral i el sistema motor.
  • Afavoreix la colonització del nounat pels gèrmens materns, que conformarà la seva microbiota.

Els professionals  promovem el contacte pell amb pell seguint les recomanacions de diferents societats científiques que avalen els seus avantatges i el reconeixen com una bona pràctica.

Es recomana prolongar-ho durant al menys una hora.

Preguntes freqüents:

 Ho pot fer l’acompanyant / parella? Si, sempre és millor que deixar el nadó a un bressol, però és molt important que el primer contacte sigui sempre amb la mare

 I si per algun motiu no es pot realitzar? Fer-ho el més aviat possible quan les condicions ho permetin. L’equip afavorirà l’ambient per a aquest primer contacte

També a  les cesàries? Si, amb més motiu encara pels beneficis ja explicats.

 I si soc COVID positiva? Si, seguint les mesures preventives , de la mateixa manera que es podrà donar el pit i romandre junts durant l’ingrés, si les condicions maternes i neonatals ho permeten.

Altres notícies d’interès