El 10 d’octubre va celebrar-se el Dia Mundial de la Salut Mental, una commemoració promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental que va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.
Per a celebrar aquest dia la Taula de Salut Mental de Terrassa (on hi participen diferents serveis de l’Àmbit de Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa) i l’Ajuntament de Terrassa van organitzar un seguit d’actes a la Biblioteca D3, ubicada al carrer del Germà Joaquim, 66 de Terrassa.
A les sis de la tarda va tenir lloc una conversa en format Biblioteca Humana amb Cristina Freixas, autora de l’exposició ‘Un passeig per la meva depressió’, en la que també van participar professionals i persones vinculades al Servei de Rehabilitació Comunitària de Terrassa del CST.
A continuació la plaça del davant de la Bd3 va ser l’escenari de la lectura compartida del manifest del Dia Mundial de la Salut Mental, que enguany reivindica el lema: SALUT MENTAL, DRET HUMÀ UNIVERSAL.
La Coral Renaixença de l’Àmbit de Salut Mental del Consorci Sanitari Terrassa va posar la nota musical a l’acte presentant una adaptació de l’encoratjadora cançó de Txarango Agafant l’horitzó, interpretada en col·laboració amb el raper terrassenc Sandro Minieri.
Els residents de les llars Triginta i Casa Marquès van mostrar els cartells de l’exposició Stop Estigma a través de la qual es pretén desmuntar mites i prejudicis en l’àmbit de la salut mental.
La Ruta de la Llum, organitzada pel programa Mou-te de l’Ajuntament de Terrassa, va clausurar la commemoració. La Ruta de la Llum era una caminada saludable de cinc quilòmetres per diferents monuments de Terrassa, il·luminats en verd, el color de la salut mental. La caminada va passar per les xemeneies del Segle XX, la Plaça Nova i el carrer Salvador Espriu, la Torre del Palau, l’Ajuntament, la xemeneia del Centre Cultural i el Monument a la Dona Treballadora. En cada un d’aquestes parades diferents activistes van llegir missatges antiestigma.
Subscriu-te a la nostra newsletter