En l’actualitat, el cicle menstrual s’ha reconegut com el 5è signe vital, és a dir, un indicador clau de la salut de la dona. Comprendre’l i registrar-lo ens aporta informació valuosa sobre el nostre cos i ens permet prendre decisions conscients sobre la nostra salut i benestar.
El cicle menstrual, està format per quatre fases:
La seva durada es considera normal quan oscil·la entre els 21 i els 35 dies. Per saber en quina fase ens trobem cal realitzar un registre del nostre cicle.
El registre comença amb la fase menstrual, per tant, el cicle s’inicia el primer dia de la regla. Durant aquesta fase, s’ha de registrar la següent informació:
Un cop finalitzi el sagnat menstrual, que sol durar entre 5 i 7 dies, s’inicia la fase preovulatòria. En aquesta etapa, és habitual experimentar un augment d’energia, millora de l’estat d’ànim i un increment de la libido. Aquesta fase culmina amb l’ovulació.
Durant les fases preovulatòria i ovulatòria, és important registrar els canvis en el flux vaginal. El flux ens pot ajudar a identificar de manera aproximada els dies més fèrtils. El flux fèrtil es caracteritza per ser més elàstic, transparent i fluid, similar a la clara d’ou. A més, pocs dies abans o durant l’ovulació, es poden experimentar molèsties al baix ventre o un petit flux sanguini, senyals que indiquen que l’ovulació ha tingut lloc. Es recomana registrar tant els canvis en el flux com les molèsties.
La fase premenstrual es caracteritza per un estat d’ànim més decaigut i cansament, així com per una major retenció de líquids, que pot provocar inflor abdominal. En aquesta fase, el flux vaginal també canvia, tornant-se més blanquinós i dens. Es recomana registrar l’estat d’ànim, la inflor i les característiques del flux durant aquesta fase.
Un nou cicle menstrual comença amb el primer dia de la següent regla. El nombre de dies que transcorren entre el primer dia d’una regla i la següent determina la durada del nostre cicle menstrual.
Per conèixer en detall el teu cicle menstrual, es recomana registrar les dades durant almenys tres mesos. Pots començar a registrar-les a partir de la teva pròxima regla i portar el registre a la teva següent visita ginecològica per a una anàlisi completa del teu cicle.
A l’apartat de Ginecologia d’Espai dona del web del CST, tens a la teva disposició tres documents útils per a tu: registre menstrual, quantificació del sagnat i plantilla per al teu registre menstrual.
Subscriu-te a la nostra newsletter