A nivell global més del 50% de les persones amb VIH són dones.
El 2023 el 44% de les noves infeccions per VIH a tot el món van donar-se en dones i nenes de totes les edats. A l’Àfrica subsahariana les dones i les nenes van representar el 62% de totes les noves infeccions per VIH.
El 2023 cada setmana aproximadament 4.000 adolescents i dones joves, entre 15 i 24 anys, van contraure VIH, de les quals 3.100 es van produir a l’Àfrica subsahariana.
A Espanya tot i que la majoria de nous casos són diagnosticats en homes, el diagnòstic tardà és especialment freqüent en dones i persones grans, fet que subratlla la necessitat de millorar la detecció precoç en aquests grups.
Factors biològics, com la pròpia anatomia femenina, els microtraumes que es poden patir durant el coit o el fet que el semen pot contenir una càrrega viral d’VIH més gran, situen la dona en una situació de risc més elevat.
També hi ha factors socials i culturals, com ara la desigualtat de gènere present en moltes cultures, on la dona no té dret a negociar l’ús del preservatiu, les relacions de poder desiguals o la violència sexual.
Les víctimes de violència de gènere solen estar sotmeses a relacions més traumàtiques, amb més lesions genitals que incrementen el risc de transmissió de l’VIH. També solen tenir menor accés a serveis de prevenció i promoció de salut sexual o enfronten una doble estigmatització: pel gènere i pel diagnòstic. La manca d’educació o la dependència econòmica que sol acompanyar els contextos de vida d’aquestes dones són d’altres factors que influeixen a fer-les vulnerables a l’VIH. Combatre aquesta desigualtat requereix un enfocament integral que combini prevenció, educació, apoderament i accés a serveis de salut de qualitat. La lluita contra l’VIH ha d’incloure una perspectiva de sexe que col·loqui les dones al centre de les solucions.
Subscriu-te a la nostra newsletter