Acte de presentació del Projecte T’ACTIVA

Al CAP Terrassa Est s’ha fet l’acte de presentació de l’estudi pilot del projecte T’ACTIVA que es durà a terme a la ciutat de Terrassa. ​​El projecte T’ACTIVA-Terrassa Activa i Saludable és un projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) liderat pel Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i coordinat per l’Ajuntament de Terrassa, que ha rebut el finançament dels fons FEDER de la Unió Europea.

La benvinguda a anat a càrrec de l’Anna Vilalta, sotsdirectora del CAP Terrassa EST del CST que ha explicat a grans trets amb què consistia el Projecte.

Seguidament, Beatriz Garcia, responsable de Projectes d’innovació de l’Ajuntament de Terrassa ha parlat sobre els Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) a Terrassa en l’entorn del projecte T’ACTIVA.

L’Albert Moncada, cap del Servei de Salut i Comunitat de l’Ajuntament de Terrassa, ha posat en valor l’esforç conjunt de l’Ajuntament i el CST per fer front a la solitud no volguda en el context de la prescripció social. Ha explicat que la col·laboració entre les dues entitats és clau per afrontar aquest repte.

A continuació, la Maite Garolera, responsable del Grup de recerca Cervell, Cognició i Conducta del CST ha detallat com es desenvoluparà el projecte T’ACTIVA i ha recalcat que és cabdal la participació de la ciutadania per tirar-lo endavant.

La Mercedes Garcia,  referent de Benestar Social i Comunitari del CAP Terrassa Est, ha detallat com serà la implementació del Projecte als barris de Montserrat, Vilardell, Ca n’Anglada i Torre-sana del Districte 2 de Terrassa.

La intervenció de Toni Oller, fundador d’AlterAid i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, detallant els continguts més destacats de l’aplicació ha donat pas a la cloenda que l’acte per part de Maite Garolera.

Els darrers anys la Solitud no volguda s’ha convertit en un problema de salut pública, atès que no només és un sentiment desagradable i angoixant, sinó que la seva cronificació es considera un factor de risc de morbiditat i mortalitat.  El projecte T’activa parteix d’una idea i de l’acció conjunta del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa,  per aconseguir la participació ciutadana per desenvolupar una solució tecnològica pel repte de la Solitud no volguda. Després de la celebració d’un concurs d’idees “T’activa Lliga Tecnològica 2.0” en el que van participar 21 equips, es va seleccionar finalment un equip guanyador que va presentar una proposta tecnològica innovadora. 

Aquesta solució tecnològica, desenvolupada per alterAid, consisteix en una aplicació mòbil que es testejarà en una experiència pilot amb persones que se senten soles, més grans de 50 anys i residents als barris del Districte 2 de Terrassa: Ca n’Anglada, Torre Sana, Montserrat o Vilardell que estan vinculats al Centre d’Atenció Primària Terrassa Est del Consorci Sanitari de Terrassa i es desenvoluparà en el context de l’estratègia de la prescripció social. Aquesta estratègia pretén la millora del benestar emocional a través de la prescripció d’activitats socials, culturals o relacionades amb la natura des dels centres d’atenció primària. En aquest marc, T’ACTIVA esdevé una experiència pionera, sense precedents, atès que utilitza una eina digital que la vincula amb la prescripció social per fer front a la solitud no volguda. 

La implementació del T’ACTIVA pretén oferir avantatges a diferents nivells. D’una banda, millorar la salut i qualitat de vida dels usuaris com a conseqüència d’augmentar la seva activitat social. En segon lloc, oferir un canal de difusió per descobrir les activitats que es fan al municipi així com una eina de facilitació per connectar amb persones amb interessos similars. Finalment, permet que els professionals sanitaris facin un seguiment de la situació personal de solitud de cada usuari i així puguin observar la seva evolució. 

El projecte T’ACTIVA és el resultat de la coparticipació i transversalitat de diferents actors que tenen un objectiu comú que és el de millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones que se senten soles.

Etiquetes SolitudNoVolguda