Cesària humanitzada

Abril és el mes escollit per la OMS per visibilitzar i prendre consciència sobre la cesària humanitzada.  

La cesària és una intervenció quirúrgica major, però al mateix temps és també una forma de naixement, de donar la benvinguda a un nadó: un moment, sens dubte, únic per a moltes dones i les seves famílies.  

El quiròfan, les mesures d’esterilitat i la cirurgia en si mateixa, poden interferir en la vivència d’aquest moment tan especial. És per això, que els professionals de l’àmbit materno-infantil treballem per convertir la cesària en un procediment més humanitzat i respectat.

El concepte de cesària humanitzada inclou totes aquelles adaptacions que podem fer abans, durant i després de la cesària, per tal de transformar-la en una forma de naixement el més semblant a un procés fisiològic; d’aquesta manera la cesària esdevé un procediment centrat en la dona i la seva família.  

Amb aquests canvis, a més a més de millorar l’experiència de les famílies,  també s’afavoreix el vincle mare-nadó i la lactància materna.

 Així volem:

  • Que sempre que sigui possible, la dona pugui estar acompanyada a quiròfan per qui ella desitgi, de la mateixa manera que passaria en un part vaginal.   
  • Afavorir un ambient amable i respectat a quiròfan: evitar sorolls, posar música escollida per la família, procurar que tot el personal implicat en l’atenció a la dona es presenti 
  • Que la dona pugui observar el naixement del nadó: un cop iniciada l’extracció del nadó es pot oferir a la dona i al seu acompanyant presenciar el naixement 
  • Pell amb pell a quiròfan: si l’adaptació del nounat és correcta, aquest pot tenir contacte directe pell amb pell amb la mare just després del naixement. En cas que no sigui possible el contacte mare-nadó, oferim aquesta opció a l’acompanyant 
  • Contacte mare-nadó mantingut i inici de la lactància: si la situació ho permet, no es separen la mare i el nadó en les hores posteriors al naixement i es promou l’inici de la lactància materna en aquelles dones que ho desitgen.  

Els professionals de l’àmbit materno-infantil de CST treballem dia a dia per millorar l’experiència del naixement.  

Altres notícies d’interès