Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell

En els últims 20 anys, la quantitat de tumors malignes de pell detectats a les consultes, s’han incrementat més d’un 77%, probablement degut a la major conscienciació de la població envers els tumors malignes de pell i a l’envelliment de la població.

Per sort, la gran majoria de tumors malignes de pell són el que anomenem Càncer Cutani No Melanoma (CCNM), tumors fàcils de tractar i que associen molt poca mortalitat. Els CCNM més freqüents amb diferència, són el Carcinoma Basocel·lular, en primer lloc, i el Carcinoma Escamós de pell. Totes dues lesions solen aparèixer a partir dels 50 anys, sent rar diagnosticar-los per sota dels 40 anys. Són més freqüents en població amb pell clara i estan clarament relacionats amb l’exposició solar crònica. I què vol dir exposició solar crònica?

Cal recordar que vivim en un país on el sol forma part del nostre dia a dia, la major part de l’any. Quan sortim a passejar, comprar o anem al parc, a jugar un partit o a una terrassa a passar una estona, estem exposant-nos al sol. És aquesta exposició la que més risc comporta de presentar aquest tipus de càncer conjuntament amb l’envelliment de la pell.


És durant la infància i adolescència quan rebem més quantitat de radiacions solars, moment en què tenim menys consciència del perill que comporta la foto exposició i habitualment passem més hores sota el sol, conseqüència de les nostres activitats diàries. D’aquí que els adults hàgim de tenir especial cura en aquest col·lectiu.


Per altra banda, només un 5% del total de càncer de pell maligne és melanoma, un càncer que en aquest cas, no diagnosticat a temps té pitjor pronòstic i comporta una major mortalitat. És el càncer que apareix després de les cremades solars, sent l’esquena i les cames els llocs on clàssicament trobem un major nombre de casos.


La millora en les tècniques diagnòstiques i tractaments, la introducció d’estratègies com la tele dermatologia i la major conscienciació de la població i personal sanitari han fet que cada cop el diagnòstic sigui en fases més precoces de la malaltia amb millor pronòstic i amb curacions completes més habituals.


Des del servei de dermatologia del Consorci Sanitari de Terrassa, treballem conjuntament amb l’equip de medicina de família i la resta de serveis, per a diagnosticar i tractar al més aviat possible els diferents tipus de càncer. Cada dia revisem i tractem la pell de desenes de pacients que acudeixen a les nostres consultes, buscant i trobant lesions precancerígenes i pigues que podem tractar abans que apareguin els càncers de pell i donem recomanacions preventives individualitzades per a cada pacient.


Eines com la realització de fotografies de lesions des de les consultes dels metges de família, permeten valorar un major nombre de lesions i de pacients en menor temps permetent detectar abans i prioritzar a les nostres consultes aquells pacients amb major risc de càncer cutani respecte a lesions benignes.


A més, des de l’hospital comptem amb comitès oncològics mensuals formats per equips multidisciplinaris amb integrants de cirurgia plàstica, oncologia, anatomia patològica, radioteràpia i dermatologia que permeten valorar i estudiar cada un dels casos per establir el millor tractament individual.


Però res de tot això és suficient, si no prenem consciència individual sobre el potencial maligne del sol sobre la pell. Donat que la major foto exposició la rebem els primers anys de vida, hem de procurar molt pels més petits, aplicant fotoprotectors diaris a partir dels 6 – 12 mesos de vida en les zones exposades i evitant les hores de major dany solar, que s’estableixen entre les 11 del matí i les 16:00 de la tarda. Sempre és millor l’ús de cremes, locions o llets corporals que brumes o esprais. Utilitzarem factors per damunt de 30, sent preferible el factor 50+ en pells clares. Recordem que les gorres, ulleres solars i la roba fosca o amb filtre UV són també opcions que actuen com a filtres solars.


Finalment, no volem acabar sense recordar que el sol també té efectes beneficiosos dels quals hem d’aprofitar-nos com és la síntesi de vitamina D, pel correcte desenvolupament ossi i cutani. També és un antidepressiu natural que puja l’ànim i ajuda en algunes malalties de la pell. Gaudim d’ell, però d’una forma responsable i conscient.