Dia Internacional de la higiene menstrual: parlem de pobresa menstrual

El 28 de maig és el dia escollit per la OMS per visibilitzar la salut menstrual. S’ha triat el 28 al ser la durada mitja  d’un cicle menstrual. Maig pel fet de ser el cinquè més de l’any i 5 dies la durada mitjà del sagnat menstrual.

La fita d’aquest dia és reivindicar la menstruació com el procés biològic que és i conscienciar sobre una realitat que afecta a moltes persones menstruants arreu del mon: la pobresa menstrual.

Sabies que a Espanya dues de cada deu dones tenen dificultats econòmiques per a comprar productes per a la gestió del seu sagnat menstrual?

A l’estudi que ha dut a terme per un equip de l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primaria Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) sobre  ‘Equitat i Salut Menstrual’, on han participat quasi 2.000 dones espanyoles entre 18 i 55 anys, cridava l’atenció el % de participants que utilitzaven productes no dissenyats per a  la gestió menstrual com paper higiènic i bolquers. El 71% considerava que eren massa cars, el 19% reconeixia haver patit en algun moment algun tipus de dificultat econòmica per a comprar-los i el 37% s’havia vist forçada a utilitzar productes “més econòmics” per aquest motiu.

Aquesta falta d’accessibilitat global als productes menstruals és una conseqüència més de la pobresa menstrual.

La pobresa menstrual és una crisis global que afecta a milions de persones que menstruen  a tot el món, i no només fa referència a aquesta manca d’accés global als productes de gestió menstrual, sinó també a la manca d’accés a instal·lacions adequades per a la gestió menstrual, a la manca d’atenció mèdica adequada i a l’absència d’educació menstrual de qualitat. Una crisi universal que es veu potenciada, de nou,  per la desigualtat de gènere.

Són necessàries diferents mesures i un llarg camí per gaudir d’una bona salut menstrual. Però el primer pas fonamental és la promoció d’una educació menstrual de qualitat, que entengui el cicle menstrual com el que és, un signe vital que normalitzem la ciclicitat de la salut de les dones, i l’impacte que té aquesta ciclicitat en la seva biologia a tots els nivells. I, per descomptat, una educació menstrual lliure de tabús i estigmes associats al fet de menstruar.

I amb aquest propòsit algunes infermeres pediàtriques i llevadores del Consorci Sanitari de Terrassa participen en programes d’educació menstrual a alumnes de 3r ESO, oferint xerrades organitzades pel Departament de salut sota el nom “ Equitat menstrual”, on a més se’ls hi fa entrega d’un pack d’inici cap a una menstruació més sostenible, que inclou una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de cotó.

Fer el canvi cap a una menstruació més sostenible pel planeta i respectuosa amb la nostra salut ginecològica és un altre objectiu fonamental per aconseguir una veritable salut menstrual.

Altres notícies d’interès