La mutilació genital femenina (MGF) és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica. Es considerada una vulneració dels drets humans internacionalment i és una pràctica il·legal a Catalunya, Espanya i Europa.
Segons el Registre Central d’Assegurats (RCA) del Catsalut al gener del 2020 vivien a Catalunya 20.750 nenes/dones provinents de països on es practica la MGF.
Les conseqüències d’aquesta pràctica inclouen patiment físic i psicològic i són més greus depenent del grau de mutilació. Les conseqüències més immediates són xoc, dolor intens, infeccions, hemorràgies i mort. Les posteriors són anèmia, HIV, hepatitis, por, dolor o disminució de la sensibilitat en les relacions sexuals, estrès postraumàtic, ansietat, depressió, més infeccions vaginals i urinàries i dificultat en els parts vaginals.
El Consorci Sanitari de Terrassa forma part de la Taula local de prevenció de la Mutilació Genital Femenina (MGF) de l’Ajuntament de Terrassa que té per objectiu promoure i unificar accions a seguir en la ciutat de Terrassa per treballar en la prevenció de la MGF i en l’atenció a les dones que hagin estat mutilades.
Si necessites ajuda pots contactar amb els professionals de la salut, cossos de seguretat, serveis socials d’atenció primària, serveis d’atenció als menors en situació de risc i associacions per la prevenció de la mutilació genital femenina.
Subscriu-te a la nostra newsletter