Dia Mundial de l’Endometriosi

El Consorci Sanitari de Terrassa s’adhereix al Dia Mundial de l’Endometriosi

L’endometriosi és una malaltia crònica, inflamatòria i hormodepenent d’origen ginecològic que afecta aproximadament a 180 milions de dones a tot el món, sent més freqüent que l’asma, la sida, l’epilèpsia i la diabetis juntes.

La base de la malaltia, és complexa, a grans trets consisteix en l’existència de teixit endometrial fora de l’úter, normalment a genitals interns femenins i  la pelvis, tot i que en alguns casos també en podem troba fora d’ella. El sistema immune no és capaç d’eliminar aquests implants endometrials, causant dolor, inflamació i  fibrosis. 

Avui dia ja sabem que l’endometriosi debuta a l’adolescència amb més freqüència del que pensàvem fins ara. Així doncs, fins  a dos terços de les dones afectes començaran a presentar símptomes abans dels 20 anys.

A més a més, aproximadament el 80% de les adolescents amb dolor pelvià crònic i/o dismenorrea que no respon a la teràpia mèdica convencional (analgèsics +/- teràpia hormonal) tenen endometriosi.

L’endometriosi a l’adolescència pot ser un repte diagnòstic.  Els símptomes més freqüents en aquesta etapa a més a més de la dismenorrea ( dolor de regla) i  els sagnats menstruals abundants, són els mals de cap, els marejos i la lumbàlgia. 

L’exploració física pot presentar certes limitacions ja que moltes adolescents poden no ser sexualment  actives sumat a la dificultat per al diagnòstic de l’endometriosi en estadis precoços (l’endometriosi superficial és la més comuna en aquesta etapa).

Possiblement l’ecografia ginecològica i/o la ressonància magnètica siguin normals, sense que aquest fet pugui descartar el diagnòstic. 

Finalment, cal tenir en compte, l’afectació psicoafectiva i social que representa aquesta malaltia també en l’adolescència, etapa de  màxima vulnerabilitat en general. 

Que la regla afecti el teu dia a dia no és normal. Si és el teu cas cal buscar el perquè. 

No deixis de consultar-ho amb algun professional del ASSIR o de la consulta ginecològica infanto/juvenil.

Altres notícies d’interès