El conseller Balcells anuncia tres nous centres de primària a Terrassa

  • 17/02/2023
  • CST

Es construirà un CUAP i un CAP al carrer Pau Marçal i el nou CAP Terrassa Nord a l’avinguda Béjar

Salut també proposa canviar l’atenció especialitzada del CAP Can Roca i derivar els pacients a l’Hospital de Terrassa

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha fet la seva primera visita institucional a Terrassa i ha anunciat un pacte de salut amb l’Ajuntament, que inclou la construcció de tres nous equipaments d’atenció primària a la ciutat. El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) s’ubicarà a la cantonada dels carrers Pau Marçal i Marinel·lo Bosch, en un tros del solar que avui s’usa com a aparcament de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El terreny, a tocar de la plaça de les Glòries Catalanes, ha estat cedit per l’Ajuntament, que iniciarà en breu els tràmits per a l’adaptació d’usos. En aquest mateix solar s’hi construirà també un nou CAP per esponjar els CAP Sant Llàtzer  i Terrassa Est. El nou CAP, adossat al CUAP, significarà la creació d’una nova Àrea Bàsica de Salut (ABS) a la ciutat.

El conseller Balcells també ha explicat que el nou CAP Terrassa Nord, que ha de substituir l’actual perquè té problemes d’espai, s’ubicarà a l’avinguda Béjar, en solar que fa cantonada amb el carrer Provença, en un solar cedit per l’Ajuntament. En aquest punt està prevista la construcció del futur Parc de la República.

El conseller Balcells també ha anunciat l’ampliació del CAP Terrassa Sud.

Canvi en l’atenció especialitzada del CAP Can Roca

En la seva estada a Terrassa, Balcells ha volgut conèixer les noves instal·lacions del CAP Can Roca, en funcionament des del mes d’octubre. Després de la visita, el titular de Salut ha anunciat una modificació important en el circuit de derivació de pacients.

Si fins ara els usuaris d’aquest CAP que necessitaven una atenció especialitzada se’ls visitava a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, en endavant aniran a l’Hospital de Terrassa. Amb aquest canvi, l’atenció primària i l’atenció especialitzada d’aquests pacients seran gestionades per una mateixa entitat: el Consorci Sanitari de Terrassa, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa.

L’avantatge principal del nou circuit és que al tractar-se d’un proveïdor únic s’assegura la continuïtat i el seguiment del pacient durant tot el seu procés assistencial. També comporta millores per als professionals de l’atenció primària -que podran fer rotacions en unitats especialitzades hospitalàries-, i es fomenta la retenció de talent.

El CAP Can Roca és un edifici de nova construcció que dona servei a la zona nord de Terrassa. Des de la posada en marxa ha atès 50.700 visites. Compta amb una plantilla de  gairebé 70 persones que inclou metges de família, pediatres, ginecòlegs, llevadores, infermeres, tècnics en cures auxiliars d’infermeria, odontòlegs, referents de benestar emocional, dietistes-nutricionistes, treballadors socials i personal d’atenció al ciutadà, entre d’altres. 

El CAP Can Roca va ser construït en terrenys cedits per l’Ajuntament de Terrassa, amb un pressupost de més de 4,2 milions d’euros finançats pel Servei Català de la Salut.

Trobada amb les entitats veïnals i agents socials

En la seva primera visita institucional a Terrassa, el conseller Balcells s’ha reunit també amb representants de les entitats que van convocar la manifestació del 15 de gener en defensa de la sanitat pública.

Després de visitar l’Ajuntament, el CAP Can Roca i de reunir-se amb les entitats,  el conseller de Salut s’ha dirigit a l’Hospital de Terrassa per inaugurar les reformes efectuades a la quarta planta, que es recupera per a l’activitat assistencial. També ha fet una trobada amb professionals del centre.

La quarta planta de l’Hospital de Terrassa

Les obres efectuades a la planta 4a de l’Hospital de Terrassa permeten guanyar 30 llits d’hospitalització, repartits en 4 habitacions individuals i 13 habitacions dobles.  La planta està preparada per pacients amb malalties infeccioses de qualsevol especialitat, que requereixin aïllament. Les habitacions estan equipades amb sistemes de pressió negativa. La superfície total construïda és de 1.202 m2. L’obra ha estat finançada amb una aportació del Servei Català de la Salut de  3.334.731 €.