El CST acull la III Jornada de Pediatria d’Atenció Primària

Aquest matí ha tingut lloc, a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa, la III Jornada de Pediatria d’Atenció Primària del CST sota el nom Parlem de diagnòstic i tractament.

L’objectiu d’aquesta jornada era adquirir els coneixements necessaris per a poder fer front a la interpretació dels diferents símptomes guia, així com adquirir habilitats per a interpretar les exploracions complementàries per tal d’arribar a un correcte diagnòstic i poder proporcionar el tractament més adequat en cada cas.

La jornada, organitzada pel Servei de Pediatria del CST i dirigida per Noemí Magro, pediatra adjunta d’Atenció Primària del CAP Terrassa Nord i Abel Martínez, cap del Servei de Pediatria del CST, estava dirigida a metges i metgesses especialistes en pediatria, d’atenció familiar i comunitària i d’atenció crítica i urgent i personal d’infermeria d’aquestes especialitats.

La inauguració de la jornada ha estat a càrrec de Jaume Boadas, director assistencial del CST; Antònia Villalba, directora d’Infermeria i directora de l’Àmbit Matern-Infantil del CST; Montserrat Ureña, directora d’Atenció Primària del CST i Abel Martínez, cap del Servei de Pediatria del CST.

Jaume Boadas ha donat la benvinguda a la jornada, que pretén «fomentar el debat i la discussió entre els professionals.» El director assistencial ha exposat els reptes i amenaces actuals pel que fa a la salut dels infants i adolescents, alhora que ha fet èmfasi en les noves propostes de l’organització de l’atenció pediàtrica: «el programa d’equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP) ens farà repensar l’atenció a primària, a comunitària i quina ha de ser la relació amb l’hospital de referència.»

Boadas ha clos la seva intervenció afirmant que «volem que se’ns reconegui pel bon tracte que donem als pacients i entre els professionals i això és compatible amb la competència i el rigor professional. Una jornada com la d’avui ens ajuda a reforçar tots aquests valors.»

Antònia Villalba, per la seva banda, ha posat èmfasi en el fet que aquesta jornada «és una eina més del CST per anar configurant una atenció pediàtrica transversal. Els infants pacients del CST haurien de tenir una atenció transversal similar, amb uns objectius i una manera de fer comuna a tota l’organització», alhora que també permetrà «compartir coneixement, acostar l’atenció més especialitzada a la comunitat i col·laborar en el diagnòstic i acompanyament de les famílies en el procés de salut.»

Villalba també ha incidit en el fet que aquesta jornada té lloc en un moment en què «està sobre la taula el model organitzatiu de l’atenció pediàtrica a l’atenció primària. En el nostre cas també impactarà de manera important en l’atenció especialitzada, degut a que som una organització sanitària integral. Aquest model, entre d’altres aspectes importants, intenta posar en valor la rellevància que té al sistema l’atenció específica als nens i adolescents per si mateixos. Sent els nens d’avui un actiu important i valuós per aconseguir una societat futura saludable.»

Montserrat Ureña ha destacat que venen temps de canvis. «Des del Departament de Salut estan plantejant els ETAP, que ja estem treballant, i que ens dotaran encara de més transversalitat i de les eines per a treballar amb més qualitat i eficiència.»

Pel que fa a la jornada, Ureña ha manifestat que «avui tenim una oportunitat, la de parlar de temes que acostumem a veure a la consulta, amb perfils de pacients molt diferents. Aquesta jornada ens ajudarà a encarar-ho i compartir aquests coneixements amb els companys dels centres.»

Abel Martínez ha clos la benvinguda destacant el fet que enguany se celebra la tercera edició de la Jornada de Pediatria en Atenció Primària. «La primera edició era la de la il·lusió, la segona la del repte, aquesta és la de la consolidació d’un projecte, que ha sortit de l’atenció primària, del que interessa als professionals d’atenció primària.»

La primera taula, sota el nom Salut global: abordatge des de l’Atenció Primària, ha comptat amb Marina Fenoy, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, de la Unitat d’Infectologia Pediàtrica del CST i Eva Méndez, infermera pediàtrica del CAP Anton de Borja.

La segona taula ha estat Hipovitaminosi D: realitat o moda?, amb Nathalia Guevara, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, Unitat de Gastroenterologia del CST.

La tercera taula amb el títol Alteracions del perfil hepàtic a la consulta de Pediatria d’Atenció Primària, amb Jesús Quintero, cap clínic de la Unitat d’Hepatologia i Trasplantament Hepàtic Pediàtric de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Tot seguit ha tingut lloc el taller Bones pràctiques al tractament de les ferides a Pediatria, amb Meritxell Coll, infermera pediàtrica del CAP Terrassa Nord.

Més tard ha estat el torn de Maneig dels problemes de Pubertat a l’Atenció Primària, a càrrec de Consol Sànchez, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, Unitat d’Endocrinologia Pediàtrica del CST.

En darrer lloc ha tingut lloc la taula S.O.S. Serà un maltractament? I ara què faig?,a càrrec de Gloria Estopiñá, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, referent de Pediatria Social del CST.

La cloenda ha estat a càrrec de Noemí Magro, pediatra adjunta d’Atenció Primària del CAP Terrassa Nord i Abel Martínez, cap del Servei de Pediatria del CST.