El CST celebra la 31a edició dels Debats Quirúrgics amb el títol Ecografia clínica a peu de llit: la revolució ultrasònica

La Sala d’Actes Joan Costa i Roma de l’Hospital de Terrassa va acollir el passat 19 de maig, la 31ª edició dels Debats quirúrgics sota el títol Ecografia clínica a peu de llit: la revolució ultrasònica.

La jornada, dirigida per Cristina Balaguer,metgessa adjunta del servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu del CST i Lluís M. Oms, cap del servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu del CST, tenia com a objectiu donar a conèixer la possibilitat de fer exploracions i procediments ecogràfics per part de metges/ses no radiòlegs com a complement de l’ecografia convencional reglada i estava dirigida a metges/ses especialistes en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu, Radiologia, Intensivistes d’Urgències i Emergències,  Pneumologia,  Medecina Interna, Medicina Familiar i Comunitària, personal d’infermeria i metges/ses en programa de formació d’aquestes especialitats.

La inauguració de la jornada va anar a càrrec de Ferran Garcia, director-gerent del CST; Jaume Boadas, director assistencial del CST i Lluís M. Oms, cap del servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu del CST.

Ferran Garcia, director-gerent del CST, va iniciar el seu discurs incidint en el fet que «una de les fortaleses del CST, un dels puntals que no podem perdre mai, és la realització d’aquestes jornades formatives.»

Garcia va senyalar que aquesta tècnica «ha evolucionat molt i és una tècnica que anirà a més, perquè s’utilitza a molts nivells. No només ha evolucionat l’aprenentatge sinó que també ha evolucionat la tècnica i l’aparatatge.» És una eina que s’ha convertit en «necessària a tots els nivells», ha finalitzat.

Jaume Boadas, per la seva banda, va posar en relleu la defensa del CST d’una sèrie de valors, com el de «la vocació docent de llarg recorregut. També el tracte a les persones, els pacients i els professionals, la competència i el rigor professional.»

Boadas va incidir en el fet que el tema dels Debats Quirúrgics «representa un gran repte a nivell professional i també un canvi de paradigma» i també ha ressaltat que l’ecografia «s’ha convertit en una eina bàsica per a l’ajuda del diagnòstic i la terapèutica de moltes disciplines.»

Lluis M. Oms va cloure els parlaments de benvinguda a l’acte fent referència als inicis dels debats quirúrgics. «Quan el doctor Sala l’any 91 va començar a fer els debats poc es podia imaginar que avui estaríem parlant d’ecografia.»

Oms també va voler ressaltar el fet que moltes especialitats «han desenvolupat les seves tècniques ecogràfiques. Això serà una revolució.»

La primera part de la jornada va ser L’ecografia sota una nova mirada, moderada per Cristina Balaguer, metgessa adjunta del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu del CST. Les xerrades van ser Necessitem l’ecografia clínica, a càrrec d’Anna Soldevila,metgessa adjunta del Servei de Radiologia d’Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa; Face to face a l’intervencionisme radiològic, amb Joan Falcó, radiòleg intervencionista Hospitals del grup Quirón i Mariano Eduardo Gimenez, director Científic de Cirurgia Percutània IHU-IRCAD de la Universitat d’Estrasburg; El futur de l’ecografia clínica, amb Amilcar Alzaga, cirurgià Siemens Healthineer; i Parlem de límits, amb Núria Roson Gradaille, cap d’Àrea de Radiologia Abdominal de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) Hospital Universitari Vall d’Hebron.

La segona part, sota el nom La realitat de l’ecografia en el nostre medi, presentat per Lluís M. Oms, va comptar amb les xerrades Utilitat de l’ecografia en el medi extrahospitalari i a urgències, amb Aina Pagès, metgessa d’Urgències i Emergències Sistema d’Emergències Mèdiques del CST i David Teixidó, metge d’Urgències i Emergències del SEM i del Hospital Universitari Parc Taulí; Utilitat de l’ecografia a l’àrea quirúrgica, amb Anna Peig, metgessa adjunta del Servei d’Anestèsia del CST, Utilitat de l’ecografia a la planta d’hospitalització, amb Isidro Martínez, Metge adjunt del Servei de Cirurgia General i Digestiva Hospital Universitari Virgen del Rocío i coordinador nacional de formació del MUSEC; Utilitat de l’ecografia a la unitat de cures intensives, amb Manuel Guillermo Buitrago, metge adjunt del Servei de Medicina Intensiva del CST; Pactes recents sobre l’ecografia clínica a medicina de família, amb Pere Guirado, metge de família i coordinador del Grup d’Ecografies de la CAMFIC i Ecografia clínica, la nova pandèmia, amb Mauro Zago, del Servei de Cirurgia General de l’Hospital A. Manzoni de Lecc, co-fundador de Winfocus i director de formació del MUSEC.

La cloenda va anar a càrrec de Lluís M. Oms, cap del servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu del CST.