El CST celebra l’acte de reconeixement al voluntariat

Dimarts 21 de novembre, va tenir lloc a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital de Terrassa l’acte de reconeixement al voluntariat del CST, que pretén reconèixer la tasca del voluntariat, oferir un espai de formació i agrair la incorporació dels nous voluntaris del CST. Aquesta figura és molt present al CST, que compta amb més d’una cinquantena de voluntaris, tant a l’Hospital de Terrassa (al servei de Cures Pal·liatives, al de Geriatria i al de Psiquiatria), com al pavelló Hospitalari Penitenciari, a l’Hospital de Sant Llàtzer i la Llar Sant Llàtzer, els Centres d’Atenció Primària, l’Àmbit de la Salut Mental i a la Unitat de Mecenatge del CST.

Aquest reconeixement entronca amb la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, que té lloc cada 5 de desembre i que pretén contribuir i sensibilitzar sobre el voluntariat des de totes les seves vessants.

La benvinguda va ser a càrrec d’August Sáenz, president del Consorci Sanitari de Terrassa; Núria Pagès, directora de Gestió de Pacients i Atenció a la Ciutadania; i Elena Martínez, coordinadora Programa Voluntariat del CST.

August Sáenz va posar èmfasi en la paraula voluntaris, explicant que reben aquest nom perquè lliurement, sense esperar retribució o recompensa, «esteu sempre al peu del canó, amb solidaritat, acció, i organització. El vostre voluntariat no és una forma d’estar sinó una forma de ser, sempre oberts solidàriament a la millora estructural de la societat, la lluita per un món més just i igualitari.»

Sáenz també va voler parar esment a les motivacions dels voluntaris: «La més important és millorar la vida dels altres. També sentir-se útil, conèixer realitats socials diverses i, inclús, assolir un sentiment de pertinença.»

El president del CST va acabar la seva intervenció afirmant que «la nostra tasca sanitària seria molt difícil d’assolir si no comptéssim amb la vostra col·laboració.»

Núria Pagès, per la seva banda, va agrair als voluntaris la presència en l’acompanyament als pacients perquè «fa viu aquest ADN que caracteritza el CST. Un ADN basat en la humanització, en millorar l’experiència del pacient i en orientar-nos cap a allò que té valor per a les persones que atenem.»

Pagès també va parlar del Pla Estratègic 2021-2024 del CST, que té nou eixos estratègics. «Quan penso en vosaltres en destaco tres. El primer és la humanització transversal. És el primer eix del nostre Pla Estratègic i no és perquè si. Ens centrem en les persones i promovem la seva autocura, vetllem per la seva dignitat i valors amb el màxim de respecte en el seu procés assistencial i amb la participació del seu entorn. El vostre paper és cabdal en l’acompanyament dels pacients i, de ben segur, milloreu la seva experiència.»

El segon és la orientació al valor. «Ens centrem  en allò que veritablement és rellevant per a les persones, ens preocupen els resultats que milloren la qualitat de vida. Considerem l’acompanyament que feu una pràctica de valor perquè cerca que les persones se sentin úniques.»

I el tercer és la responsabilitat social i el compromís. «Les activitats que fem al CST tenen impacte en la societat i també en el medi ambient. El nostre programa de voluntariat és una peça clau per demostrar el nostre compromís amb les persones. Sou peces importants per contribuir a la millora de la societat. Formeu part de la nostra organització, compartim valors, i treballem per un mateix objectiu que, en definitiva, és el benestar de les persones.»

I va acabar amb una frase de Victor Küppers, que diu que el millor que tenim les persones és la nostra actitud i manera de ser. Doncs gràcies per tenir aquesta actitud i ser com sou!»

Elena Martinez va parlar de la potencialitat de la música i el poder de transformar la societat. «Pensant en la jornada d’avui em preguntava què tenen en comú la música i el voluntariat. Les dues acompanyen en moments de soledat, de tristesa, de fragilitat. Però també en moments per compartir records, sentiments. El voluntariat, més que una ajuda és una transformació.»

Martinez va tancar el seu parlament agraint la generositat dels voluntaris. «Gràcies per aportar les vostres arts de manera solidària omplint l’Hospital de Terrassa i la Llar Sant Llàtzer de música i benestar.»

Durant l’acte es va presentar el programa ‘Música  l’hospital’, a càrrec d’Elena Martínez. També hi van intervenir Manu Agudo, músic, ballarí i infermer i Abel Coll, fundador-president de Pianos Vius. Aquest programa té una vintena de col·laboradors, algun d’ells treballadors del CST.

Més tard va tenir lloc el taller de Musicoteràpia: Música i colors, a càrrec de Joana Martínez-Mora, coach i musicoterapeuta de Ressonant i l’actuació del grup de teatre Elen-co.

Va cloure l’acte l’entrega de regals als assistents, a càrrec de Mercè Ramoneda, educadora social de la Llar Residencial Sant Llàtzer i un berenar per a tots els assistents.