Es presenta a Terrassa el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS)

La soledat no volguda, primer repte del Hub d’Innovació Social i Sanitària

És una iniciativa del Consorci Sanitari de Terrassa i de la Fundació Joan Costa i Roma dins de l’Estratègia d’Atenció Integrada dels Departaments de Salut i Drets Socials, amb la col·laboració de la futura Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya

El 27 de juny el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la directora executiva del HiSS, Sió Heredia, van presentar a l’Hospital de Sant Llàtzer de Terrassa el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS), un instrument públic del sistema català de salut i de la xarxa pública de serveis socials. La seva missió és impulsar projectes innovadors que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats d’atenció social i sanitària i tenir un impacte real en la ciutadania.

El conseller Manel Balcells va destacar la importància de la innovació en el camp de la salut i l’atenció social i va definir el HiSS com un projecte «il·lusionant» que va començar a gestar-se fa temps i que s’ha consolidat gràcies a la col·laboració i complicitat del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa.

Balcells va explicar que «el nou Hub reforçarà l’estratègia del Govern en relació a l’atenció social i sanitària. És una necessitat del país que l’atenció social i sanitària treballin conjuntament per donar resposta als reptes i necessitats, que a vegades són socials i, a vegades, són sanitàries». I va afegir que «s’ha escrit molt sobre el tema i ara és el moment de posar-ho en pràctica. No només amb el desplegament de la futura agència social i sanitària, sinó també amb els projectes que ja s’estan fent a territori. I al voltant de tot això ha d’haver-hi innovació: metodologia per saber quins són els millors projectes per aportar les millors solucions».

El conseller Balcells va argumentar que aquest Hub serà «l’espai on provarem i testarem els projectes. I els que siguin millor valorats, els implementarem al territori. El Hub serà el laboratori d’implementació de la futura agència d’atenció social i integrada. Usarem les millors pràctiques testades i avaluades. La innovació és triar els projectes que tinguin un major impacte en millorar la qualitat de vida de la ciutadania».

El HiSS «és una estructura estable per ajudar en la transformació del sistema sanitari. El primer repte serà el de la soledat no volguda, un problema que no és només psicològic sinó de sistema. Genera el mateix malestar que fumar-se dos paquets de tabac al dia», va concloure.

Per la seva banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va destacar la «transcendència de la innovació» per afrontar les necessitats assistencials de salut i socials. Pel que fa a la primera crida del HiSS, el conseller va recordar que la soledat no volguda afecta no només a les persones grans sinó també al col·lectiu de joves i, en aquest sentit, va apostar per treballar en «dues febleses» de la societat actual. «Necessitem reforçar el paper de les famílies, des de la nostra concepció oberta i diversa del que són les famílies», va dir el titular de Drets Socials. Per altra banda, va apuntar a la necessitat «d’enfortir els sentiments de pertinença, els vincles comunitaris» i, en aquest sentit, va posar en valor el tercer sector i el món de l’associacionisme. «Una societat forta, articulada, amb capacitat de vincular els ciutadans, pot afrontar millor la soledat no volguda» va dir el conseller. «El valor del tercer sector és el que ens ajuda a fer comunitat», va concloure.

Per la seva banda, Sió Heredia, directora executiva del HiSS, va exposar el programa Transforma, que té per objectiu «impulsar projectes innovadors, amb atenció integrada, social i sanitària. Projectes que siguin capaços de transformar el sistema. No ens conformem en fer les coses en una institució o entitat, volem desplegar», va manifestar.

I la primera crida d’aquest programa Transforma és la de la Soledat No Volguda, «un problema per la gent que la pateix però també pels governs». Heredia va exposar les bases de la crida sobre la Soledat No Volguda, que «es pretén àmplia, diversa (oberta a entitats socials i sanitàries, públiques i privades) i flexible (adaptada a la tipologia dels projectes)».

HiSS

El Hub d’Innovació Social i Sanitària és una iniciativa coordinada pel Consorci Sanitari de Terrassa (CST) juntament amb la Fundació Joan Costa i Roma, i alineada amb l’estratègia d’Atenció Integrada Social i Sanitària del Departament de Salut i del Departament de Drets Socials. El HiSS és l’instrument d’Innovació de la futura Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya.

Els objectius del Hub d’Innovació Social i Sanitària són captar i impulsar projectes innovadors d’Atenció Integrada en l’àmbit de la Salut i Social (AISS) alineats amb el Pla Estratègic de Serveis Socials i els reptes del Pla de Salut de Catalunya; acompanyar i donar suport als projectes Innovadors d’AISS (transformadors i territorials, entre d’altres) impulsats pel Departament de Salut i Departament de Drets Socials per tal d’accelerar la seva implantació en el sistema; i potenciar experiències incipients en AISS per tal d’aconseguir el desplegament de nous projectes territorials.

Programa Transforma

El HiSS, entre d’altres accions, ha creat el Programa Transforma que té per objectiu impulsar la captació i desenvolupament de projectes innovadors d’Atenció Integrada.

En el marc d’aquest programa, el HiSS farà diverses crides amb l’objectiu d’impulsar projectes innovadors d’Atenció Integrada Social i Sanitària per a transformar el Sistema Català de Salut i Social.

Els projectes seran avaluats per experts independents. Als seleccionats se’ls oferirà serveis personalitzats i finançament inicial de fins a 80.000 euros per a impulsar el projecte de forma optimitzada i maximitzar així les probabilitats d’èxit.

Repte de la Soledat No Volguda

Actualment, el HiSS llança la seva primera crida per donar respostes al ‘Repte de la Soledat No Volguda’, un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme. Parlem d’aïllament social quan la xarxa familiar o d’amistats d’una persona és petita o està allunyada. La soledat és un desajust entre la quantitat i la qualitat de les relacions socials que té la persona i la que voldria tenir. L’aïllament social pot ser un factor de risc, però no sempre porta a una situació de soledat no volguda.

A Catalunya, seguint la tendència de la resta de societats de països industrialitzats al món, s’evidencia un deteriorament en la quantitat i la qualitat de les relacions socials. Aquesta situació és deguda a diferents factors, entre els que destaquen el nombre creixent de llars unipersonals, la reducció de la convivència intergeneracional, l’automatització de molts llocs de treball, la proliferació de les comunicacions a distància que reemplaça els contactes personals i la consolidació dels models de societats basades en el mercat i l’individualisme. Aquest elements han generat una sèrie d’iniquitats socials i econòmiques que han afectat i erosionat la percepció global i el rol central de les comunitats.

Amb aquesta crida, el HiSS cerca captar projectes d’innovació per reduir/minimitzar les situacions de soledat no volguda, fent front a les causes i les conseqüències que se’n deriven d’aquesta condició, tant en l’àmbit de la salut, com en el comunitari i social.

Podeu trobar més informació del HiSS i la crida ‘Repte de la Soledat No Volguda’ aquí.