Es reprenen les visites guiades i tallers del MNACTEC per als usuaris de diversos centres del Consorci Sanitari de Terrassa

  • 24/03/2023
  • CST

Les activitats, que s’havien iniciat el 2019, es reprenen després de l’aturada per la Covid-19.

S’organitzen visites guiades al Museu per als usuaris dels centres oberts de salut mental i gent gran, i activitats al centre sanitari per als pacients hospitalitzats de Geriatria i Pediatria.

Aquest mes de març s’han reprès les visites guiades i tallers, organitzades pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), per als usuaris de diversos centres del Consorci Sanitari de Terrassa.

D’una banda, són visites guiades i tallers al Museu per als usuaris del Centre de Salut Mental d’Adults CST (Hospital de Dia), els Serveis de Rehabilitació Comunitària (Terrassa i Rubí) i la Llar Sant Llàtzer per a gent gran. En el cas d’aquests col·lectius, es fan les activitats al Museu (enlloc de fer-les a les instal·lacions del CST) perquè és una opció que aporta beneficis en diversos àmbits: la inclusió d’aspectes emocionals i vivencials; l’oportunitat de moure’s i sortir dels seus ambients habituals per fer activitats motivadores; el foment de l’interès i la descoberta, i la potenciació de la relació amb l’entorn i amb els companys i els monitors del MNACTEC.

Actualment s’ofereixen tres propostes d’activitats al Museu: una visita a l’exposició “Bombers 40 anys”, que fa un recorregut per les quatre dècades d’història dels Bombers de la Generalitat; una visita a l’exposició “Una MIRada a l’espai”, que mostra la vida una estació espacial a través d’una maqueta a mida real de l’antiga estació orbital MIR, i la visita “El tèxtil”, en què els visitants coneixen el procés de producció industrial llaner tal com es feia a principis de segle.

Per altra banda, les activitats per als pacients hospitalitzats de Geriatria i Pediatria de l’Hospital de Terrassa es fan al mateix hospital. En aquest cas, són els monitors del MNACTEC els que es desplacen i donen a conèixer el Museu d’una manera diferent, amb l’organització de tallers, acompanyats del servei de voluntaris de l’Hospital.

Per als pacients de Pediatria, s’organitza el taller “Les abelles són robots?”, adreçat a infants de 3 a 6 anys, en què poden familiaritzar-se amb la robòtica jugant amb un robot programable en forma d’abella. També s’ofereix als pacients de Geriatria hospitalitzats la proposta “La maleta dels records”, que relaciona els objectes patrimonials conservats al Museu amb la memòria i els records.

Les activitats ofertes a aquests col·lectius són fruit d’un treball conjunt del MNACTEC i el Consorci Sanitari de Terrassa per adequar les visites, les activitats i els materials didàctics del Museu als usuaris de les instal·lacions del CST.