IV Jornada d’actualització d’Atenció Primària i Nefrologia al CST

El divendres 28 d’octubre es va celebrar a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital de Terrassa  la jornada del Comitè de Malaltia renal crònica del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT).

Des de la Comissió de malaltia renal crònica s’està treballant des del 2006 per tal de promoure el diagnòstic precoç i la prevenció de la Malaltia Renal Crònica  en l’àmbit assistencial de l’Atenció Primària i enguany s’ha celebrat la IV Jornada d’actualització d’Atenció Primària i Nefrologia amb la participació de més de 70 professionals d’ambdues entitats.

La inauguració va anar a càrrec de Jaume Boadas, director assistencial del CST i Teresa Clanchet, directora assistencial de l’Àmbit Ambulatori de l’HUMT.

Boadas va començar la seva intervenció assegurant que la malaltia renal «és un problema de  salut pública amb una mortalitat prematura i moltes implicacions socials i econòmiques». Clanchet, per la seva banda, va afirmar que «es tracta d’una malaltia infradiagnosticada a l’Atenció Primària i que hem de posar tots els recursos per a diagnosticar a temps i, així, oferir una millor atenció.

Seguidament Mònica Pou, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia va fer la presentació de l’acte i va donar la paraula a la primera taula de la jornada. Sota el títol Morfologia i pla de seguiment de lesions renals hi va participar Hector Fonollosa i Pamela Àvila, metges residents del Servei de Radiologia del CST i M. Dolors Esteba, cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge del CST.  Va moderar la taula Soraya Mota, directora del CAP Sant Llàtzer del CST.

Després va ser el torn de la taula Anèmia a la malaltia renal crònica, a càrrec d’Aleix Cases, metge adjunt del Servei de Nefrologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i moderada per Eva Romero, metgessa d’Atenció Familiar i Comunitària del CAP Terrassa Nord del CST.

La següent taula va ser Què ha de saber el/la metge d’atenció primària sobre el tractament substitutiu renal, a càrrec Beatriz Joven, metgessa d’Atenció Familiar i Comunitària del CAP Sant Cugat de l’HUMT.

Seguidament Instrucció sobre tècniques i complicacions freqüents, a càrrec de Verònica Duarte, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia del CST i Casos de pacients en tractament substitutiu renal i malaltia renal crònica avançada, a càrrec d’Irati Tapia, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia del CST i Lídia Gonzalez, metgessa d’Atenció Familiar i Comunitària del CAP Can Roca del CST.

La cloenda va anar a càrrec de Mònica Pou, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia del CST.