Aquest dia mundial ens permet fer un recordatori dels èxits de la salut pública que han millorat la qualitat de vida de les persones. Alhora és una motivació per fer front als reptes sanitaris d’avui i demà.
El CAP Doctor Joan Planas i l’Ajuntament van organitzar la Jornada amb el títol “Cuidem als qui cuiden”. A la inauguració Joan Playà, alcalde de Castellbisbal va justificar que “posem a les mans de la persona cuidadora el nostre benestar”. August Sàenz, president del Consorci Sanitari de Terrassa, va destacar la importància de la Jornada que “ens permetrà aprofundir en la realitat de les persones cuidadores”. Al seu torn, Montse Ureña, directora d’Atenció Primària del CST va explicar que “si el cuidador està bé, hi ha evidència científica que explica que això comporta menys ingressos hospitalaris i fins i tot menys medicació pel pacient”. Finalment, Antoni Arèvalo, director del CAP Doctor Joan Planas va reflexionar sobre que “tots, hem necessitat ser cuidats i tots serem cuidadors en algun moment de la vida” d’aquí la importància de la vinculació amb el lema del dia Mundial de la Salut.
Seguidament Mireia Morera, psicòloga i referent de Benestar Emocional i Comunitari del CST, va oferir la ponència inaugural amb el títol “El benestar emocional dels cuidadors: jo cuido, tu cuides, ell cuida, i a nosaltres ….Qui ens cuida?”. Després d’un recorregut per la història de la humanitat, s’evidencia que en èpoques primitives ja existia el concepte de cuidar.
Actualment, les conseqüències en les persones cuidadores són a nivell físic (cansament, trastorn del son, contractures, etc.), a nivell psicològic (irritabilitat, depressió i estrès) i a nivell conductual ( abandonament de les aficions, aïllament social etc).
Posteriorment, es va fer un col·loqui amb els responsables de l’Àmbit d’Atenció a la Salut Mental del CST titulat “Cuidem-nos: tips per mantenir una bona salut mental” amb la participació del públic assistent a la Jornada, a partir del fet que una de cada quatre persones patirà un problema de Salut mental al llarg de la seva vida.
A continuació Gemma Margarit, regidora de Salut de l’Ajuntament de Castellbisbal va moderar la Taula rodona “Els reptes de cuidar: fortaleses, mancances i necessitats dels cuidadors i les cuidadores” amb la presència de representants de la societat civil, educativa i de salut del municipi que van donar resposta a les preguntes: Què és cuidar?, et sents reconegut com a cuidador?, cuidar produeix satisfacció?, com a cuidadors us cuideu?, us cuiden? i com voldríeu ser cuidats?.
L’Escola Municipal de Música Miquel Blanch va organitzar una activitat musical participada per tots els assistents a la Jornada.
I finalment, la cloenda per part de Cèlia Garcia, sotsdirectora d’Atenció Primària del CST i Gemma Margarit regidora de salut, va destacar els punts més significatius de la Jornada en relació a les cures i als cuidadors: s’han de recuperar les bones pràctiques i cuidar amb i des del cor. També que la cura als altres s’ha de ressituar al centre de l’atenció. Que s’ha de cuidar cos i ment, sobretot a nivell emocional, del son, l’alimentació i l’activitat física.
Subscriu-te a la nostra newsletter