“Quan faig el circuit, no sento xiulets”

La primavera de l’any passat es va iniciar, gràcies al suport de CaixaBank, un projecte d’humanització assistencial de promoció de l’esport en els pacients ingressats a la planta de Psiquiatria de l’Hospital de Terrassa. Solen ser joves d’entre 18 i 22 anys, però l’activitat està oberta a tots. 

El projecte es basa en la comunicació assertiva i el desenvolupament d’activitats rehabilitadores i d’exercici físic, amb la finalitat de reforçar el vincle terapèutic amb els professionals i d’empoderar els pacients per què guanyin en autonomia, autocura,  coneixements i experiència. I així, potenciar la seva inclusió social i laboral.  

La valoració d’aquesta activitat està resultant molt positiva, ja que, com ens comenta la sotsdirectora de l’Àmbit de Salut Mental i impulsora del projecte, Maite Sanz, “la donació ha suposat una oportunitat per demostrar que en les Unitats d’Aguts de Psiquiatria, es pot treballar de manera diferent”.  

Gràcies al suport de CaixaBank i a l’esforç dels professionals, hem tingut l’oportunitat de posar en marxa un programa d’activitat física, activitat ocupacional, lúdica, d’adquisició d’hàbits de vida saludable i la relació entre les persones entre d’altres. Això ha servit per potenciar les emocions positives, tant dels pacients com dels professionals, a més d’apoderar el pacient i millorar les habilitats relacionals i comunicatives.  

En definitiva, ha servit per potenciar l’enllaç terapèutic, i suportar millor l’ingrés hospitalari, especialment difícil aquests mesos a causa de les mesures dutes a terme als hospitals per la pandèmia del CoVid-19, com han estat el tancament dels hospitals o els confinaments per quarantena quan hi havia un brot. 

Els pacients afirmen que es diverteixen fent esport i altres activitats durant l’ingrés a la Unitat. Un exemple és el que ens diu la Montse, que quan fa els exercicis no sent els xiulets al cap que normalment té. També afirmen que les rutines esportives que han après, les mantindran un cop donats d’alta.  

Això és l’èxit més gran que podíem imaginar!