Setmana Mundial de la Lactància Materna

De l’1 al 8 d’agost se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna, enguany sota el lema “Apoderem-nos, fem possible la lactància materna!”, proclamat per l’Aliança Mundial pro-Lactància Materna (WABA), entitat que treballa conjuntament amb l’OMS i UNICEF i que coordina cada any aquesta celebració de seguiment en més de 170 països.

Una de les claus per a l’establiment i manteniment de l’alletament matern és el suport familiar i social. La campanya d’enguany promou les polítiques d’igualtat i de conciliació laboral amb objectius com la consecució d’un equilibri entre el treball remunerat i no remunerat i la cerca de la corresponsabilitat de parelles i famílies vers la criança.

No podem discutir que la lactància materna és el millor aliment que podem oferir al nostre nadó. Ofereix una sèrie de beneficis sobre la salut del bebè i la de la mare que la lactància, mitjançant la llet de fórmula, no pot oferir.

Escollir com alimentar al nostre nadó hauria de ser una elecció lliure i ben informada gaudint d’un entorn familiar i social que la recolzi i l’acompanyi.

L’OMS recomana iniciar la lactància materna durant la primera hora després del naixement del nadó, i mantenir-la de forma exclusiva durant els 6 primers mesos de vida, per posteriorment allargar-la fins als 2 anys (junt amb l’alimentació complementària)

Aprofitant la celebració de la setmana de la lactància materna, us expliquem quins són els beneficis potencials:

Sobre el binomi mare- nadó: potencia el vincle afectiu.

Beneficis sobre el nounat:

  • Protecció davant infeccions freqüents com la diarrea i les pneumònies (pels anticossos que aporta)
  • Prevenció de malalties cròniques de la infància, com ara el sobrepès, l’obesitat i la diabetis.
  • Millor desenvolupament cognitiu

Beneficis sobre la mare:

  • Disminueix el risc hemorràgia postpart, major rapidesa d’involució uterina i prevenció anèmia postpart,
  • Efecte antiansietat per la producció més elevada d’oxitocina, i disminueix el risc de depressió postpart.
  • Recuperació més ràpida de pes
  • Disminueix el risc d’osteoporosi
  • Efecte protector sobre el càncer de mama (a partir de 12 mesos de lactància materna) i el d’ovari (per l’efecte anovulatori de la lactància materna)
  • Disminueix el risc de patir diabetis mellitus tipus II
  • Estalvi econòmic

Finalment, volem recordar que l’alletament és un aprenentatge i pot ser que a l’inici sigui dificultós. Confia en el teu cos, busca ajuda especialitzada i un entorn que recolzi la teva lactància perquè, aquesta, és un regal per a tota la vida.

Altres notícies d’interès